ZF 24

Băncile din Grecia s-au redeschis, însă restricţiile vor fi menţinute

Băncile din Grecia s-au redeschis, însă restricţiile...

Autor: Ioana Bojan

20.07.2015, 09:59 598

Începând de luni, grecii pot retrage de la bancomate 420 de euro pe săptămână, dar nu vor mai fi nevoiţi să stea la cozi în fiecare zi pentru a scoate câte 60 de euro odată.

Transferurile de bani în străinătate şi deschiderea de noi conturi bancare vor fi în continuare interzise.

"Controlul capitalului şi restricţiile privind retragerile de numerar vor fi menţinute, dar intrăm într-o nouă etapă, care sperăm că va fi una de normalitate", a declarat pentru postul de televiziune Skai preşedintele asociaţiei băncilor elene, Louka Katseli.

Între timp, Guvernul grec trebuie să achite luni 4,2 miliarde de euro Băncii Centrale Europene (BCE). Această plată este posibilă după ce Uniunea Europeană a acordat vineri Greciei un împrumut pe termen scurt de 7,16 miliarde de euro.

Această sumă va face de asemenea posibilă plata unei datorii către Fondul Monetar Internaţional (FMI), care era scadentă din iunie.

În acelaşi timp, grecii trebuie să se obişnuiască cu noile măsuri fiscale care sporesc austeritatea. Taxa pe valoarea adăugată (TVA) va creşte la 23 la sută pentru o serie de bunuri, dar va scădea la anumite produse, precum medicamentele, cărţile şi ziarele.