ZF 24

Băncile îi imploră pe greci să-şi aducă banii înapoi, dar nimeni nu mai are încredere. Fosta ATEbank este anchetată pentru pagube de 5 mld. euro produse statului

Louka Katseli, preşedintele Asociaţiei Băncilor Greceşti: „Dacă vă scoateţi banii din sertare şi din case - unde, apropo, nu sunt în siguranţă - şi-i depozitaţi înapoi în bănci, se va îmbunătăţi lichiditatea. Nu va fi nevoie să fie aplicat un haircut depozitelor dacă acţionăm responsabil.“

Louka Katseli, preşedintele Asociaţiei Băncilor Greceşti: „Dacă vă scoateţi banii din sertare şi din case - unde, apropo, nu sunt în siguranţă - şi-i depozitaţi înapoi în bănci, se va îmbunătăţi lichiditatea. Nu va fi nevoie să fie aplicat un haircut depozitelor dacă acţionăm responsabil.“

Autor: Bogdan Cojocaru

23.07.2015, 00:06 3328
Îndemnul rezonează cu cel de acum câţiva ani al pe atunci premierului Evangelos Venizelos, care le-a cerut grecilor să-şi investească economiile în obligaţiuni suverane greceşti pentru a ajuta Grecia. Doi ani mai târziu, cine a ascultat imboldul a pierdut 53% din inves­tiţie din cauza haircut-ului aplicat datoriilor greceşti prin programul de bailout interna­ţional. Grecii s-au ars o dată şi nu mai au încredere în bănci.

„Dacă vă scoateţi banii din sertare şi din case – unde, apropo, nu sunt în siguranţă – şi-i depozitaţi înapoi în bănci, se va îm­bu­nătăţi lichiditatea. Nu va fi nevoie să fie aplicat un haircut depozitelor dacă acţionăm responsabil“, a explicat Katseli la televizor. Katseli a fost ministru în acelaşi partid cu cel din care a venit Venizelos, PASOK.

„A, da, sigur! Băncile nu-mi vor mai vedea banii niciodată. Prefer să cumpăr alune cu ei“, răspunde îndemnului un cetăţean grec, intervievat de agenţia de presă MINA.

Cât de mare este neîncrederea în bănci? Cantitatea de bani retrasă de greci din băncile din Grecia luna trecută este fără precedent, potrivit datelor băncii centrale elene, notează The Huffington Post. La sfârşitul lunii trecute guvernul a decis să închidă temporar băncile şi să restricţioneze retragerile din depozitele băncilor şi transferurile de capital din ţară în străinătate. Din informaţiile băncii centrale reiese că valoarea bancnotelor aflate în circulaţie a atins 50,5 miliarde de euro la  sfârşitul lunii iulie, cu 5 miliarde de euro mai mult decât în luna anterioară. Instituţia a asigurat că majoritatea banilor au rămas în ţară, ceea ce sugerează că grecii îşi păstrează banii acasă. Luni, băncile s-au redeschis, dar restricţiile de capital au rămas. Iar şirul poveştilor care spulberă încrederea în bănci continuă.

 

ATEbank, vehicul de finanţare pentru manevre politice

Statul grec a suferit pagube de circa 5 miliarde de euro în urma creditelor ilegale furnizate de acum defuncta ATEbank între 2000 şi 2012 pentru finanţarea diverselor manevre politice, scrie Kathimerini, care citează un raport al autorităţii de luptă contra spălării banilor.

Ministrul pentru Combaterea Corupţiei Panayiotis Nikoloudis le-a explicat grecilor că ceea ce a descoperit ancheta este doar „vârful aisbergului“.

„La final va deveni clar pentru toată lumea că scandalul ATEbank nu este doar un scandal economic, ci mai ales un scandal politic de durată şi îndelung gândit care apasă pe aproape toţi cei care se aflau la guvernare în acea perioadă“, a spus oficialul. ATEbank a fost ani de zile principalul vehicul de finanţare pentru cei „care au propus capitalismul bazat pe stat. A fost locul unde activităţile penale se întâlneau cu activităţile de afaceri“.

Lăsând la o parte propaganda politică, după publicarea raportului, aşteptările sunt ca procurorii să investigheze peste 1.300 de credite emise fără garanţii. ATEbank a fost absorbită de Piraeus Bank în 2013.

 

Un sfert din companiile greceşti vor să se mute în străinătate. Bulgarii jubilează

Controalele de capital impuse de guvernul grec afectează afacerile companiilor, iar un sfert din ele spun că vor încerca să-şi mute sediile în străinătate, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Endeavour Greece, o oganizaţie de lobby a patronatului. 

„Multe dintre aceste companii nu pot importa materii prime şi nu au acces la servicii şi infrastructură din străinătate“, se arată într-un comunicat al organizaţiei, unde se menţionează că 23% dintre ele intenţionează să-şi „transfere sediile în străinătate din motive de siguranţă, stabilitate şi financiare“, scrie AFP.

Asociaţia Capitalului Industrial din Bulgaria spune că are informaţii că până la 60.000 de firme greceşti iau în considerare transferarea afacerilor în Bulgaria din cauza problemelor economice din Grecia, a restricţiilor de capital şi, mai recent, a majorării impozitului pe profit la 29%, scrie agenţia Novinite. În Grecia, impozitul pe profit este de doar 10%.

Asociaţia estimează că mutarea opera­ţiunilor firmelor greceşti în Bulgaria va aduce locuri noi de muncă pentru cel puţin 2.000 de persoane. Redirecţionarea va fi mai facilă pentru afacerile din sectorul comercial şi va necesita mai mult timp pentru acelea care exportă produse. Firmele bul­gă­reşti par să nu mai fie interesate doar de oră­şelele de graniţă, ci de oraşe mai mari din interiorul Bulgariei. Grecii cum­pără tot mai multe proprietăţi ce pot fi folosite ca spaţie pentru birouri şi încearcă să-şi deschidă conturi în băncile din Bulgaria pentru a-şi putea plăti furnizorii.

Compani­ile greceşti asigură în prezent locuri de muncă pentru 70.000 de bulgari şi, potrivit estimărilor, numărul va depăşi 90.000.

 

Sectorul bancar turcesc se consolidează

Grupul financiar olandez ING este în discuţii pentru cumpărarea operaţiunilor din Turcia ale băncii britanice HSBC Holdings. Alţi peţitori, Qatar National Bank şi Arab Bank din Bahrein, ar putea fi interesaţi de un alt trofeu. Este vorba de participaţia majoritară la Finansbank, subsidiară a National Bank of Greece şi „una dintre băncile străine cu cel mai mare succes din Turcia“, scrie Financial Times.

În martie, grupul bancar american Citigroup şi-a vândut participaţia de 1,2 miliarde dolari la Akbank, a patra bancă turcească în funcţie de valoarea activelor. Manevra vine după ce citi şi-a vândut participaţia la o altă bancă turcească, Denizbank, în 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO