ZF 24

Băsescu: Cred că Putin se uită cu cel mai mare jind la gurile Dunării

Băsescu: Cred că Putin se uită cu cel mai mare jind la...

Autor: Valentina Postelnicu

24.03.2014, 00:02 19

Preşedintele Traian Băsescu a arătat că există o îngrjorare profundă, pentru că, după 1968, este prima dată când în Europa se petrece invadarea şi anexarea teritoriului unui stat la alt stat, prin ameninţarea forţei.

Potrivit şefului statului, nimeni, în momentul de faţă, nu exclude "paşi următori", care să vizeze Transnistria, Republica Moldova, estul Ucrainei sau Odessa.

"Dacă mă întrebaţi pe mine, şi asta am susţinut în discuţii la Bruxelles, Federaţia Rusă nu va invada estul Ucrainei, dar îl va controla prin oamenii numiţi în administraţie, pentru că nu au niciun rost să rupă Ucraina", a spus Băsescu.

El a precizat că ruşii îşi doresc un "om pe placul lor" în fruntea Ucrainei, la alegerile prezidenţiale din 25 mai.

"Cred că Putin se uită cu cel mai mare jind, dacă privim în istoria Federaţiei Ruse şi în istoria Imperiului rus, se uită cu jind la gurile Dunării. Cred că Transnistria, Odessa şi către gurile Dunării, către această zonă, nu ştiu dacă se va întâmpla, dar mi-am făcut datoria să avertizez aliaţii noştri, sper să nu se întâmple, dar, în mod categoric, aceste riscuri există", a spus şeful statului.

Preşedintele Băsescu a mai spus că, în opinia sa, vor mai urma acte de agresiune, după Ucraina, "nu împotriva statelor membre NATO, dar, acolo unde NATO nu există, pentru Putin nimic nu există".

"Există, după comportamentul pe care îl are acum, îmi permit să gândesc că în gândirea preşedintelui Putin există bunul plac al domniei sale", a adăugat Traian Băsescu, precizând că este îngrijorat de evoluţiile viitoare, chiar dacă nu există un pericol direct de agresiune la adresa României sau la adresa vreunui stat baltic sau la adresa Poloniei.

În opinia preşedintelui Băsescu, "schimbarea frontierelor în regiune nu este exclusă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO