ZF 24

Basescu: Criza economica este in egala masura un risc si o sansa

09.03.2009, 16:17 35

Nu e o contradictie intre a sprijini societatile comerciale si a proteja pe cei vulnerabili, a declarat Presedintele Romaniei in cadrul unui discurs sustinut in plenul Parlamentului.

Romania are nevoie de o crestere substantiala a economiei. Coalitia trebuie sa fie orientata spre reforme curajoase, tinand seama de o coerenta a secventialitatii reformelor.

Romania este o tara care inregistreaza un mare decalaj economico-social fata de Uniunea Europeana. Din aceasta cauza nu am inregistrat un salt major al dezvoltarii institutiilor si economiei.

Criza economica e in egala masura un risc, dar si o sansa. E necesara o reforma a statului, care daca nu e dusa la capat, majoritatea parlamentara nu isi duce la indeplinire mandatul.

O Romanie modernizata in perioada crizei economice ar putea avansa puternic o data cu incheierea acesteia.

Este nevoie de actiuni coerente si urgente pentru eliminarea riscului a doua crize majore: de incredere si de reprezentativitate.

Criza de incredere e evidenta cand avem in vedere starea Justitiei. In continuare ni se cere sa depunem eforturi pentru a atinge criteriile de preaderare.

De asemenea, criza de incredere se oglindeste si in reformele Guvernului. Romania nu mai poate lua masurile de stimulare pe care le iau partenerii nostri din UE ca urmare a intarzierii reformelor si a exceselor bugetare din ultimii doi ani.

In loc ca guvernul sa ajute la construirea unei societati cu o clasa de mijloc din ce in ce mai bogata, a fost incurajata dependenta fata de Stat. Am risipit anual 5 miliarde de euro in cheltuieli administrative.

3 miliarde euro din Fondul National de Dezvoltare au fost risipite inainte si dupa campania electorala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO