ZF 24

Băsescu şi Ponta ar trebui trimişi împreună în exil la Botoşani ca să îşi găsească un job într-un judeţ în care numai unul din opt locuitori are un loc de muncă, iar visul tuturor este să lucreze la Spitalul de Urgenţă

Băsescu şi Ponta ar trebui trimişi împreună în exil...

Autor: Cristian Hostiuc

21.04.2014, 18:18 7543

Nu cred că în vocabularul şi pe agenda preşedintelui Băsescu şi a premierului Ponta există cuvântul Botoşani. Judeţul Botoşani. În discursul public al celor doi, atunci când îşi vorbesc prin intermediul televiziunilor, există pact de coabitare, există corupt, hoţ, mincinos, şantajist, cel mai mare rău, plagiator, închisoare etc. Dar Botoşani, aproape cel mai sărac judeţ din România, unde doar unu din opt locuitori are un loc de muncă, cine se ocupă? În judeţul din nordul ţării cel mai mare angajator este Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati”, iar pe locul doisprezece în topul angajatorilor este Protopopiatul Botoşani. Când este vorba să se ducă la Bruxelles, să stea la masa şi în poza de grup a liderilor politici ai Europei,  Băsescu şi Ponta se calcă pe picioare. Pentru ruta Bucureşti-Botoşani, judeţul cu 412.000 de locuitori, unde salariul mediu net este de 1.200 de lei, cu 30% mai mic decât cel la nivel naţional, şi unde numai 50.000 de locuitori sunt salariaţi, nu se înghesuie nimeni. În caz că preşedintele şi premierul ar fi interesaţi, în Botoşani, la finalul anului 2012, activau 4.626 de companii, cu un număr de salariaţi de 32.426. Cifra de afaceri totală era de 1,1 miliarde euro şi doar două companii aveau un business anual de peste 200 de milioane lei (45 milioane euro).

DEZASTRU: Cum arată economia din Botoşani, „fabrica“ Armani şi Zara, judeţul unde cel mai mare angajator este spitalul şi doar două companii au afaceri de peste 200 mil. lei

Acum o săptămână, Ziarul Financiar a publicat, în cadrul campaniei “Economia judeţelor, la raport”, situaţia din Botoşani, care ar fi trebuit să fie pe ordinea de zi a CSAT-ului, pentru că este o problemă de siguranţă naţională în ce situaţie economică precară se află unul dintre cele mai populate judeţe ale ţării. Până în 2012, Botoşaniul a fost un fief al PDL-ului, iar acum este al PSD-ului şi PNL-ului – primarul şi prefectul sunt de la PSD, iar preşedintele Consiliului Judeţean este de la PNL.   

Când preşedintele îl face corupt pe premier, iar acesta la rândul lui îl face hoţ şi mincinos, nu ştiu dacă pe cei din Botoşani îi ajută cu ceva. E frumos să te uiţi la televizor, la cei doi, ca la bâlci, dar asta nu duce la creşterea salariului. Acolo, ei au nevoie de investiţii, de locuri de muncă, de infrastructură ca să vină investitorii, de o politică regională şi judeţeană care să ducă la creşterea salariilor şi recuperarea diferenţei faţă de media naţională.

Cum poate fi Spitalul Judeţean de Urgenţă cel mai mare angajator, iar pe locul cinci să fie Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului? Asta înseamnă că toţi cei care îşi caută un job în Botoşani visează să lucreze la spital. Acela este ţelul lor realist. Şi mai mult ca sigur, toţi visează să lucreze în sectorul de stat, ceea ce pentru o economie deschisă este dramatic, pentru că se îndreaptă către o “moarte lentă”.  

De altfel, la nivel naţional, cu 1,2 milioane de angajaţi la stat şi numai 3,1 milioane în sectorul privat, România pare că are o politică de “pensionare de tânără”, pe care cei doi, preşedinte-premier, o încurajează şi o susţin, aşa cum au făcut şi predecesorii lor.

Pe agenda niciunuia dintre ei nu figurează un plan pentru Botoşani: cum poate unul dintre cele mai sărace judeţe, care se învecinează atât cu Moldova, cât şi cu Ucraina, să recupereze din decalajele economice, iar salariul minim pe economie (la net ajunge 636 lei, plus bonuri de masă, dacă angajatorul poate să îţi dea) să nu mai fie etalonul la angajare?

Nu ştiu care sunt temele pentru campania de la europarlamentare, dar candidaţii principalelor partide ar trebui să îşi facă corturi în Botoşani, Mehedinţi, Vaslui, Caraş-Severin, Covasna, Tulcea, Vrancea, Teleorman, Giurgiu, Sălaj, ca să găsească idei pentru judeţele cele mai sărace din punctul de vedere al businessului din ţară.

Dacă locuitorii acestor judeţe, în număr de trei milioane, văd şi simt pe propria lor piele că trecerea anilor nu le aduce nimic bun din punctul de vedere al puterii de cumpărare proprie, sau prin ceea ce văd în jurul lor: infrastructură, canalizare, apă, transport, educaţie, sănătate, etc., următorul pas ar fi să respingă Europa, Uniunea Europeană sau chiar NATO în ansamblu. Şi nu mai este mult până acolo, dacă se continuă în acelaşi ritm.

Asta ar trebui să fie tema principală de dezbatere pentru alegerile europarlamentare: cum pot să crească afacerile la nivel naţional, dar cu prioritate în Botoşani, cum vin investiţiile private, cum pot fi luaţi mai mulţi bani europeni şi pentru ce proiecte de infrastructură prioritare, nu pentru programe de şomeri în Bucureşti, în Cluj sau Sibiu. Campania nu ar trebui să fie un circ în care toată lumea să se uite seara cum se înjură reciproc cele două, trei tabere, un preşedinte cu un premier.

Dacă cei doi şi-ar semna detaşarea la Botoşani pentru un trimestru, ca să vadă ce pot să facă acolo, Bucureştiul nu ar suferi deloc. 

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24