ZF 24

BCE menţine dobânda la minimul record. Toate privirile se îndreaptă acum spre conferinţa guvernatorului Draghi

BCE menţine dobânda la minimul record. Toate privirile...
22.01.2015, 14:49 795

Banca Centrală Europeană a decis joi menţinerea dobânzii de referinţă la nivelul minim record de 0,05%, conform unui comunicat transimis de instituţia europeană.

Decizia băncii centrale a zonei euro a fost anticipată de analişti, focusul fiind de fapt pe conferinţa care va avea loc după anunţarea deciziei, în care preşedintele instituţiei, Mario Draghi, este aşteptat să facă public cel mai important pachet de susţinere financiară din istoria Europei.


"Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% şi, respectiv, -0,20%", se arată într-un comunicat al instituţiei europene.

Ultima modificare a ratei dobânzii de politică monetară a BCE a avut loc în septembrie anul trecut, când instituţia a coborât dobânda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, va susţine o conferinţă de presă începând cu ora 15:30 (ora României) în care va anunţa "măsuri de politică monetară suplimentare", iar investitorii anticipează că acesta va prezenta un program pentru cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale emise de statele din zona euro în valoare de până la 1.100 miliarde de euro.


Măsurile de relaxare cantitativă, care presupun tipărirea de euro pentru achiziţia de obligaţiuni suverane, sunt menite să stimuleze economia din zona euro şi să conducă la accelerarea inflaţiei spre banda ţintită de instituţie, de circa 2%. Inflaţia din regiune a trecut în teritoriu negativ în decembrie, cu un declin al preţurilor de 0,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO