ZF 24

BCE se pregăteşte să arunce pe piaţă 500 mld. euro pentru a stopa intrarea economiei europene în deflaţie

BCE se pregăteşte să arunce pe piaţă 500 mld. euro...

Autor: Cristian Hostiuc

19.01.2015, 15:29 1916
Banca Centrală Europeană se va întâlni joi, 22 ianuarie, pentru a discuta aprobarea unui program gigant de 550 de miliarde de euro prin care încearcă să facă o injecţie de lichiditate în economia europeană care încearcă să găsească o sursă de creştere şi să prevină astfel intrarea în deflaţie, ceea ce ar însemna cel puţin un deceniu de stagnare, aşa cum s-a întâmplat în Japonia.
 
La 6 ani după ce Fed - banca centrală a SUA - şi Banca Angliei au început programul de QE (Quantitive Easing - adică printarea de bani şi achiziţia de titluri de valoare pentru a injecta lichiditate în piaţă) BCE încearcă un program similar în speranţa că va revigora economia bătrânei Europe.
 
Speculaţiile privind adoptarea acestui program au dus la scăderea puternică a euro faţă de dolar în ultimele şase luni, scrie Bloomberg.
 
93% din analiştii chestionaţi de Bloomberg cred că BCE va vota acest plan, influenţa guvernatorului Mario Draghi fiind mult mai puternică decât a ramurii germane din BCE.
 
Imediat după criză, BCE nu a adoptat un asemnea program ca Fed şi Banca Angliei, datorită reticenţei guvernatorului Jean Claude Trichet, un francez mai prudent şi conservator. Venirea la conducerea BCE a italianului Mario Draghi a schimbat politica BCE, care a devenit mult mai apropiată de politica americanilor. Este de menţionat că Mario Draghi şi-a făcut studiile în Statele Unite şi a lucrat o bună perioadă de timp la Goldman Sachs, cea mai influentă bancă de pe Wall Street.
 
Încă nu se ştiu detaliile acestui program de injecţie de bani în piaţă contra titluri - obligaţiuni de stat şi alte instrumente şi cum vor contribui ţările membre ale BCE.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO