Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă o finanţare de până la 30 milioane euro pentru un proiect de energie eoliană din judeţul Constanţa, Peştera II, cu o valoare totală de 500 milioane euro.
Sprijinul BEI reprezintă o coinvestiţie realizată cu fonduri gestionate de Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), o firmă de investiţii cu sediul în Danemarca care se concentrează pe dezvoltarea şi construcţia proiectelor de energie regenerabilă în întreaga lume.
„Ne aşteptăm ca proiectul Peştera II să furnizeze energie la preţuri accesibile pe termen lung, întărind independenţa energetică a României şi sprijinind obiectivele de decarbonizare ale ţării”, a spus Radu Gruescu, Partener în cadrul CIP. „Mai mult, urmărim să extindem prezenţa CIP în tranziţia energetică a României şi prin alte investiţii.”
Peştera II, una dintre cele mai mari iniţiative de energie eoliană din România, a fsot lansat de firma locală Radramo Power, care s-a calificat anul trecut pe lista de CfD a Ministerului Energiei. Fondul CIP a intrat ulterior în acţionariatul Radramo Power. Parcul eolian de lângă Constanţa urmează să aibă o putere instalată de până la aproximativ 400 MW, suficientă pentru alimentarea a peste 1,4 de milioane de gospodării româneşti pe durata unui an. Construcţia urmează să fie demarată în 2025.
„Această iniţiativă emblematică nu doar măreşte capacitatea de energie regenerabilă a României, ci contribuie şi la ambiţioasele obiective climatice şi de durabilitate ale UE. Felicit Copenhagen Infrastructure Partners pentru rolul de lider în promovarea acestui proiect important în energia regenerabilă, care întăreşte securitatea energetică, încurajează creşterea economică durabilă şi accelerează tranziţia verde”, a spus vicepreşedintele BEI, Ioannis Tsakiris.
CIP este cel mai mare administrator de fonduri dedicat din lume pentru investiţiile de tip greenfield în energia regenerabilă, cu know-how în energie eoliană offshore şi terestră, energie fotovoltaică solară (PV), biomasă şi alte forme de energie durabilă. CIP a strâns aproximativ 32 de miliarde de euro de la peste 160 de investitori instituţionali.