ZF 24

Belgienii de la Cegeka au avut o cifră de afaceri de peste 62 de milioane de euro anul trecut în România: „2024 a fost un an dificil pentru industria IT”

Ovidiu Pinghioiu, Managing Director Cegeka România.

Ovidiu Pinghioiu, Managing Director Cegeka România.

Autor: Ioana Niţă

13.05.2025, 20:29 190

Cegeka România, subisidara locală a furnizorului belgian de soluţii IT, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 62 de milioane de euro, în creştere cu aproape 4% comparativ cu anul precedent. Cegeka a reuşit să îşi crească businessul de pe plan local într-un context economic dificil şi incert, marcat de eliminarea facilităţilor fiscale în sectorul IT.

„2024 a fost un an dificil pentru industria IT, iar acest lucru s-a simţit peste tot, de la piaţă şi bugete, până la decizii. A fost un an de reaşezare, de maturizare, în care toate companiile de IT au fost nevoite să se adapteze. Şi noi, la Cegeka România, am trecut printr-un proces de repoziţionare şi transformare. Ne-am recalibrat strategiile de dezvoltare şi am pus un accent mai mare pe predictibilitate şi consultanţă în faţa clienţilor noştri. În ciuda presiunilor, am reuşit să avem o creştere bună şi avem alături 7 noi clienţi din diverse industrii cum ar fi banking, real estate, telecom, tobacco”, a declarat Ovidiu Pinghioiu, Managing Director Cegeka România.

Pentru a răspunde provocărilor pieţei, Cegeka România şi-a adaptat serviciile, lansând un produs nou, numit Discovery Phase, dezvoltat pentru a aduce mai multă claritate şi predictibilitate proiectelor.

„Dincolo de provocările anului, mă bucur că am putut construi, alături de echipele noastre, soluţii prin care am adus mai multă valoare clienţilor. Ne-am concentrat pe zona de consultanţă, astfel încât să devenim un partener de încredere în luarea deciziilor şi nu doar un simplu furnizor de servicii. Am creat şi lansat un produs propriu, Discovery Phase, care oferă claritate şi predictibilitate proiectelor complexe. De asemenea, am făcut un pas important şi în zona de diversificare a serviciilor. Dacă până acum focusul principal era modelul tradiţional de staff augmentation, acum avem şi proiecte de tip team-as-a-service, end-to-end development şi consultanţă. Este o evoluţie care reflectă încrederea clienţilor în capacitatea noastră de a prelua ownership şi de a oferi soluţii cu impact”, a precizat el.

La nivel de grup, Cegeka a realizat venituri de 1,3 miliarde de euro în 2024, o creştere de 31,5% faţă de anul anterior. „Odată cu integrarea cu succes a companiei americane CTG, putem spune cu mândrie că Cegeka a devenit un jucător IT global în 2024”, a afirmat André Knaepen, fondator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Cegeka, adăugând şi care a fost strategia de brand aleasă. „În Europa, CTG a fost complet integrată sub brandul Cegeka. În Statele Unite, însă, am ales să păstrăm numele CTG pentru a continua să sprijinim în cel mai bun mod posibil eforturile de transformare digitală ale clienţilor noştri”.

Grupul Cegeka intenţionează să continue investiţiile în domenii cheie precum securitatea cibernetică şi inteligenţa artificială. Stijn Bijnens, CEO al Cegeka, a subliniat: „În ultimii ani, am investit masiv în rezilienţa cibernetică şi AI, cu rezultate excelente, fiind în topul companiilor din Belgia, aşa cum a arătat recent studiul Whitelane. Vom continua aceste investiţii. Securitatea cibernetică şi inteligenţa artificială par a fi forţe opuse – una poate fi o frână, cealaltă o acceleraţie – dar pentru a fi rezilienţi într-un climat imprevizibil, trebuie să le echilibrăm. Noi putem face asta. În plus, vedem că ceea ce facem cel mai bine continuă să dea roade: rezolvarea complexităţii şi utilizarea tehnologiei potrivite la momentul potrivit”.

Pentru 2025, Cegeka România va continua să se concentreze pe produsul Discovery Phase şi va pune un accent pe zona de Data & AI, ca răspuns la cererea în creştere din partea companiilor pentru transformarea datelor în decizii de business. „Vedem un interes din ce în ce mai mare din partea clienţilor şi potenţialilor clienţi pentru proiecte care implică date, inteligenţă artificială şi automatizare. Este o zonă în care ne dorim să ne concentrăm anul acesta pentru a susţine în continuare transformarea digitală a partenerilor noştri”, a conchis Ovidiu Pinghioiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri