ZF 24

Beneficiile vinului roşu pentru sănătate

Beneficiile vinului roşu - previne cancerul, scade nivelul colesterolului şi împiedică îngrăşarea

Autor: Alina Dan - Mediafax

17.10.2012, 15:38 363

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Complutense din Madrid, vinul roşu poate scădea nivelul colesterolului din sânge. Astfel, participanţii la cercetare care nu aveau probleme cu nivelul colesterolului şi care au consumat suplimente alimentare care aveau la bază vinul roşu au constatat că nivelul colesterolului LDL - supranumit "colesterolul rău" - a scăzut cu aproximativ 9%. În cazul subiecţilor care aveau valori ridicate ale colesterolului şi care au consumat aceleaşi suplimente nutritive, nivelul colesterolului "rău" a scăzut chiar şi cu 12%.

Rezultatele sunt încurajatoare, spun specialiştii, în condiţiile în care colesterolul "rău" se depune pe pereţii arteriali, care se îngroaşă şi determină creşterea presiunii arteriale, ducând la infarct.

Vinul roşu se află printre cei mai importanţi agenţi de diminuare a nivelului colesterolului, datorită antioxidanţilor care se află în componenţa sa. Consumul moderat de vin roşu păstrează astfel vasele de sânge flexibile, reducând riscul unor afecţiuni coronariene, spune profesorul John Folts, specialist în medicină cardiovasculară la Universitatea Wisconsin.

"Este aproape la fel de eficient ca şi aspirina", spune Holts, care avertizează că un consum exagerat de vin roşu poate dăuna inimii şi nu numai.

Şi diabeticii se pot bucura de beneficiile vinului roşu. Cercetătorii au demonstrat că boabele de struguri roşii sunt bogate în resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi descoperiţi până în prezent, care are capacitatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge. Rezultatele acestui studiu recent, publicate în revista Nutrition, au fost obţinute în urma unei perioade de trei luni în care mai mulţi voluntari au primit recomandarea de a lua, în fiecare zi, câte o doză de 250 mg de resveratrol. La final s-a observat că cei care au luat suplimentele aveau un nivel mai scăzut al zahărului în sânge decât cei care au ignorat recomandarea specialiştilor. Mai mult, în cazul celor care au continuat să ia resveratrol, s-a constatat o scădere semnificativă a colesterolului şi a presiunii arteriale sistolice.

Dar vinul roşu aduce beneficii şi la nivelul creierului, susţine Philippe Marambaud, cercetător ştiinţific în cadrul Centrului Litwin-Zucker pentru cercetare a maladiei Alzheimer şi a problemelor de memorie din New York. Responsabil este tot resveratrolul, care, susţine specialistul, împiedică formarea unei proteine numite beta-amiloid, care determină apariţia maladiei Alzheimer. Pentru a preveni apariţia bolii, Marambaud susţine că este suficient să rezolvi timp de o oră cuvinte încrucişate şi, la final, să te răcoreşti cu un pahar de vin roşu.

Despre vinul roşu se mai spune că luptă împotriva răcelii. Afirmaţia este susţinută de un studiu publicat în 2010, în American Journal of Epidemiology şi la care au participat 4.000 de studenţi din cinci universităţi spaniole. S-a demonstrat că, în cazul celor care consumau aproximativ 14 pahare de vin roşu pe săptămână, şansele de a contracta o răceală în decursul unui an erau şi cu 40% mai reduse.

De asemenea, antioxidanţii din vinul roşu protejează organismul împotriva infecţiilor şi protejează celulele împotriva efectelor radicalilor liberi care determină, printre altele, apariţia cancerului la sân.

Resveratrolul din vinul roşu este benefic şi pentru siluetă, se arată într-un studiu recent publicat în Journal of Biological Chemistry. Autorii cercetării sugerează că piceatanolul, un alt compus al vinului roşu, derivat din resveratrol, blochează dezvoltarea celulelor grase imature şi împiedică îngrăşarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO