ZF 24

Berea artisanală câştigă tot mai mult teren: peste 15 fabrici de bere s-au deschis în 2018

Berea artisanală câştigă tot mai mult teren: peste 15...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

30.04.2019, 09:00 817

Numărul producătorilor de bere a ajuns în 2018 la 56, numărul acestora fiind în creştere cu 17 companii faţă de anul anterior, arată datele Asociaţiei Berarii României. Însă, în ultimii ani nu s-a deschis nicio fabrică mare de bere, ci doar microberării.

Astfel, tinerii pasionaţi de acest produs au adus „febra“ berii artizanale din ţări precum SUA sau Belgia, unde conceptul este bine dezvoltat, au investit în echipamente şi au dus produsele create de la zero în lanţuri de supermarketuri şi hipermarketuri, dar şi în baruri şi magazine de specialitate. În total, pe plan local există mai mult de 40 de microberării artizanale.

În Europa, cele mai multe microberării sunt în Marea Britanie, Italia, Germania, Franţa, Elveţia şi Spania. De exemplu, în Marea Britanie sunt peste 2.000 de microberării, în Franţa 1.000, iar în Cehia, Italia şi Spania sunt peste 400 de astfel de afaceri.

Cu toate că numărul de microberării a explodat în ultimii ani, multinaţionalele prezente pe piaţă, dar care produc local, au cele mai mari vânzări. Însă treptat şi micile afaceri din domeniu încep să ocupe un procent important din consum. Anual, un român consumă în medie 85 de litri de bere. Cei mai mulţi dintre cei care au dezvoltat microberării nu au expe­rienţă în acest domeniu, însă treptat au trecut de la stadiul de consumatori sau de artizani în propria bucătărie până la cel de antreprenori în adevăratul sens al cuvântului.

Printre primele microberării care şi-au făcut loc pe piaţă sunt cele în care se realizează branduri precum Zăganu, Sikaru sau Ground Zero, însă nu sunt singurele. Mustaţă de Bere, Bere cu Miere, Amon Ra Olovina, Oriel Beer, One Beer Later, Amistad Beer sau White Collar sunt doar câteva din numele care apar pe rafturile magazinelor de specialitate şi nu numai.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO