Business Internaţional

Bernanke ar putea crea o lista cu institutiile financiare care pot intra in faliment fara a genera efecte secundare

19.08.2008, 19:06 16

In cele douasprezece luni care au trecut de la declansarea crizei pietei de creditare, Ben Bernanke, in varsta de 54 de ani, a extins in mod repetat rolul protector al bancii centrale americane (Fed).
Lipsa unor limite clar definite ar putea pune insa in pericol independenta Fed in conditiile in care Congresul descopera ca portofoliul de 900 de miliarde de dolari al bancii poate fi folosit pentru imprumuturi de urgenta care ar necesita sume sau taxe care ar putea isca dezbateri politice intense, scrie Bloomberg.
In acelasi timp, rolul extins al bancilor centrale va fi cel mai fierbinte subiect in cadrul unui simpozion organizat pe 22 august si care va reuni bancheri centrali din intreaga lume.
"Fed-ul este o institutie cu o credibilitate solida. Trebuie sa avem grija sa nu ne lansam in actiuni care ar afecta aceasta credibilitate," spune Charles Plosser, presedintele filialei Fed din Philadelphia.
Si asta in conditiile in care dupa ce a preluat active Bear Stearns in valoare de 29 de miliarde de dolari pentru a facilita preluarea firmei aflate in impas de catre JPMorgan Chase & Co., Bernanke a intreprins mai multe actiuni care implica o extindere in continuare a misiunii bancii centrale.
"Vor sa multumeasca Congresul si pietele financiare, insa acest lucru creeaza un precedent teribil", spune istoricul financiar Allan Meltzer.
Strategii sunt constienti de acest lucru, iar FMOC a solicitat realizarea unui studiu privitor la implicatiile extinderii rolului Fed in mentinerea stabilitatii financiare. Sub conducerea predecesorului lui Bernanke, Alan Greenspan, Fed-ul a stabilit limite clare in ceea ce priveste utilizarea portofoliului sau pentru influentarea unor piete. Un studiu intern publicat in 2002 avertiza ca "favorizarea anumitor entitati" ar putea atrage presiuni din partea unor grupuri.
Vincent Reinhart, fost director al diviziei de probleme monetare a Fed, se declara ingrijorat ca Fed-ul va primi cereri de salvare a unor fonduri de hedging sau asiguratori a caror prabusire ar putea afecta sistemul financiar.
"Este mult mai greu sa spui nu cand ai creat un precedent", spune J. Alfred Broaddus Jr., fost presedinte al Richmond Fed.
Pentru Bernanke, deciziile din ultimele 12 luni au preintampinat erodarea independentei Fed, fenomen ce ar fi aparut daca banca centrala nu ar fi intervenit in decursul crizei pietelor financiare.
Daca Fed-ul ar fi ignorat cazul Bear Stearns, s-ar fi produs o crestere a ratei somajului, o accentuare a crizei care ar fi necesitat o perioada mai indelungata de recuperare, iar toate acestea ar fi generat presiuni politice si mai mari asupra bancii centrale, argumenteaza sustinatorii lui Bernanke.
"Ne aflam intr-un mediu nou, iar banca centrala a trebuit sa faca ceva nou. Structura de reglementare trebuie sa se adapteze", spune Mark Gertler, profesor la New York University.
Oficialii Fed s-au aratat prudenti in a sugera ce noi responsabilitati de supraveghere ar dori sau cum ar trebui sa functioneze rolul de creditor in ultima instanta pe viitor.
"Trebuie sa se ia in calcul riscul ca jucatorii de pe piata sa priveasca in mod incorect Fed-ul ca sursa de sprijin neconditionat", declara recent Bernanke.
Totusi, Fed-ul si-a extins deja rolul de supraveghere.
De exemplu, un acord incheiat cu SEC permite bancii sa faca recomandari cu privire la pozitiile de capital si lichiditate ale bancilor de investitii.
In acest fel insa "apare pericolul ca masurile pe care Fed-ul trebuie sa le ia pentru a spori stabilitatea sa ajunga sa restranga cresterea economica", spune Ross Levine, economist in cadrul Brown University.

Rolul de protector al Fed

In ultimele luni, presedintele Fed a extins in mod repetat rolul protector al bancii centrale
Lipsa unor limite clar definite ar putea pune insa in pericol independenta Fed
FMOC a solicitat realizarea unui studiu privitor la implicatiile extinderii rolului Fed in mentinerea stabilitatii financiare
De la preluarea activelor Bear Stearns, Bernanke a intreprins mai multe actiuni care implica o extindere a misiunii bancii centrale
Pentru Bernanke, deciziile din ultimele 12 luni au preintampinat erodarea independentei Fed
Rolul extins al bancilor centrale va fi discutat in cadrul unui simpozion care va reuni bancheri centrali din intreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO