ZF 24

Bernanke, sfârşitul unei ere zbuciumate şi controversate

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

18.12.2013, 21:29 752

Ieri veteranul Ben Bernanke şi-a justificat pentru ultima dată în faţa publicului deciziile de politică monateră pe care le-a luat ca preşedinte al Rezervei Federale americane (banca centrală), marcând astfel sfârşitul unei ere zbuciumate şi controversate în care a scos cea mai mare economie a lumii din cea mai adâncă recesiune şi cea mai gravă criză financiară de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Şedinţa de ieri a Fed a fost ultima pentru care Bernanke şi-a programat o conferinţă de presă, angajamentul la transparenţă din care tot el a făcut o tradiţie. Moştenirea pe care o lasă este o politică economică şi monetară agresivă, fără precedent, bazată pe dobânzi zero şi mii de miliarde de dolari injectate în economia americană şi chiar în economiile altor ţări şi în pieţe, o moştenire care scoate în evidenţă cât de mult influenţează la nivel mondial ceea ce se întâmplă în SUA.

Bernanke a transformat SUA din epicentrul crizei economice şi financiare globale în unul din principalele motoare de creştere ale economiei lumii. Locul lui va fi preluat, din februarie anul viitor, de unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi şi discipoli ai lui Bernanke, Janet Yellen.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO