ZF 24

Biden, la Cotroceni: "Spun de pe pământ românesc: Onorăm art. 5 din Acordul NATO, nu vă îndoiţi!". Ce prevede articolul?

Biden, la Cotroceni: "Spun de pe pământ românesc:...

Autor: Valentina Postelnicu

21.05.2014, 13:24 1054

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a declarat, miercuri, la Cotroceni, că vrea să spună de pe pământ românesc: "Vom onora articolul 5 al Acordului NATO, să nu vă indoiţi, este o datorie sacră".

Joe Biden a spus că unul dintre motivele principale pentru care a venit în România a fost să stea "pe pământul românesc şi de pe acest pământ să poată spune ceea ce nu poate fi repetat destul".

"Vom onora articolul 5 din Tratatul NATO. Este o obligaţie sacră, nu aveţi nicio îndoială în privinţa acestui lucru. Să nu vă puneţi nicio întrebare. Niciun aliat NATO nu e singur, noi ne protejăm unul pe altul. Pur şi simplu. Ne protejăm. Punct", a declarat Biden.

Vicepreşedintele SUA a făcut această declaraţie la Cotroceni, după discuţia cu preşedintele României.

Articolul 5 din tratatul NATO prevede că apărarea colectivă a tuturor părţilor membre ale Alianţei. "Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul său individual sau colectiv la autoapărare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, va da asistenţă Părţii sau Părţilor atacate, prin luarea în consecinţă, individual şi concertat cu celelalte părţi, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forţei armate, pentru a restaura şi a menţine securitatea zonei Nord-Atlantice", se arată în articol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO