ZF 24

Bilanţul aplicaţiei Bonapp by Munch: Peste 560.000 de pachete vândute din noiembrie 2021 şi până în prezent cu o valoare medie de 30 lei

Bilanţul aplicaţiei Bonapp by Munch:  Peste 560.000 de...

Autor: Ioana Niţă

15.04.2025, 23:10 205

De la lansarea sa în noiembrie 2021 şi până în prezent, aplicaţia românească de combatere a risipei alimentare Bonapp a intermediat vânzarea a peste 560.000 de pachete cu alimente, valoarea medie a unei comenzi fiind de 30 lei. La începutul anului 2025, start-up-ul a fuzionat cu aplicaţia similară Munch din Ungaria, care intrase recent pe piaţa din România, noua entitate operând acum sub denumirea Bonapp by Munch.

„Într-un context de criză şi inflaţie, care pune presiune tot mai mare pe bugetele familiilor – mai ales prin creşterea preţurilor la alimente – suntem mai dedicaţi ca niciodată să sprijinim familiile din România. Pe măsură ce costurile alimentelor cresc, reducerea risipei devine nu doar o soluţie climatică, ci şi o modalitate practică de protejare a puterii de cumpărare”, a precizat Grégoire Vigroux, cofondator Bonapp.  

Conform datelor comunicate de companie, de la finalul anului 2021 şi până în prezent, platforma a contribuit la salvarea a peste 500 de tone de alimente, a generat economii estimate la aproape 2 milioane euro pentru utilizatori şi a evitat peste 4.000 de tone de emisii de gaze cu efect de seră. Aplicaţia facilitează conectarea consumatorilor cu diverşi retaileri – incluzând supermarketuri, restaurante, brutării, cafenele, benzinării şi hoteluri – permiţând achiziţionarea de produse alimentare aflate aproape de data expirării, la preţuri reduse cu până la 80%.

„Salvarea a 500 de tone de alimente doar în România înseamnă mai mult decât un reper – este un semnal puternic că tehnologia şi comunitatea pot lucra împreună pentru o schimbare reală şi măsurabilă. Risipa alimentară înseamnă pierderi pentru retaileri şi producători, dar este şi o ameninţare serioasă pentru mediu. Fiecare masă salvată este o victorie pentru planetă!” a declarat Luka Zivkovic, cofondator al Bonapp.

Bonapp a fost fondată în Bucureşti în 2021 de către antreprenorii Luka Zivkovic, Diego Roy de Lachaise şi Grégoire Vigroux, iar fuziunea cu Munch, un jucător important pe piaţa aplicaţiilor de combatere a risipei alimentare în Europa Centrală şi de Est, prezent pe pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia, s-a finalizat în februarie 2025. Astfel, noua entitate, Bonapp by Munch are în prezent 2.000 de locaţii partenere în România.

Planurile grupului Munch includ dublarea afacerii din România în următoarele 12-18 luni, având ca obiectiv atingerea unui număr de cel puţin 3.000 de locaţii partenere la nivel naţional. Cofondatorul Munch, Kirill Perepelica, estimează că piaţa din România are potenţialul de a genera un volum de afaceri similar cu cel cumulat al celorlalte trei pieţe unde grupul este prezent (Ungaria, Cehia şi Slovacia). Extinderea internaţională este de asemenea în plan pentru anul 2025, pieţele vizate fiind Bulgaria, Croaţia, Grecia, Serbia şi Slovenia. Aceste eforturi vin în contextul în care risipa alimentară reprezintă o problemă semnificativă în România, unde anual se aruncă o cantitate de aproximativ 2,55 milioane de tone de alimente la nivel naţional.

În anul 2024, conform informaţiilor furnizate de reprezentanţii Bonapp by Munch, platforma a înregistrat peste 3,5 milioane de descărcări şi a generat venituri cumulate (Bonapp şi Munch) de 7,5 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels