ZF 24

Biletul de intrare al fermierilor români direct la licitaţiile de grâu din Egipt costă 400.000 de dolari

Autor: Gabriel Razi

30.04.2014, 15:14 1114

Fermierii români cu ambiţii de a participa la licitaţiile de grâu organizate de statul egipean au de îndeplinit un set de condiţii pentru a intra în competiţie printre care se numără o scrisoare de ga­ranţie bancară de 400.000 de euro, prezenţa pe piaţa egipteană printr-o companie înregistrată, fişe detaliate de prezentare şi istoric de afaceri, a explicat Abdelrahman Raouf, înalt diplomat egiptean.

„Cei care câştigă licitaţiile sunt în Rai. Regulile achizitorului de stat sunt strice, dar sunt posibil de îndeplinit de fermieri“, a spus Raouf.

Exporturile de grâu în Egipt au fost cel mai fierbinte subiect al sezonului comercial 2013/2014 din agricultură pentru că marfa românească a fost pentru prima dată cea mai preferată origine, cu livrări de 1,5 mi­lioane de tone. Egiptul este cel mai important partener comercial al României pentru grâu cu o cotă de o treime pentru acest produs.

Toate cantităţile au fost livrate însă de comercianţii multinaţionali de materii prime agricole precum Toepfer, Ameropa sau Bunge. „Achiziţiile făcute de achizitorul de stat GASC sunt atât de mari, încât dacă câştigi aici licitaţii poţi să nu mai lucrezi cu nimeni altcineva“, a explicat Raouf, din biroul său din Bucureşti.

În fiecare sezon comercianţii din Ucraina, Rusia, Statele Unite, Franţa sau România descarcă în porturile egiptene 7-10 milioane de tone de grâu, această piaţă fiind un adevărat punct de reper prin volumul tranzacţiilor.

Egiptenii importă grâu pentru a susţine un program de subvenţionare a pâinii pentru a domoli tensiunile sociale dintr-o economie a cărei populaţie a ajuns la 85 de milioane după o creştere de 15% în ultimii şapte ani. „Trebuie să ai parteneri serioşi atunci când ai de-a face cu turbulenţe sociale“, a spus Abdelrahman Raouf. Companiile care depun oferte pentru licitaţiile orga­nizate de GASC sunt selectate iniţial pe baza condiţiilor tehnice solicitate pentru grâu pentru ca apoi să intre în finala unde diferenţa este făcută exclusiv de preţul oferit.

„Sunt deschise plicurile sigilate şi sunt selectate cele mai mici preţuri“, a spus diplomatul egiptean.
 

Cel puţin un vas de 55.000 de tone

Imposibilitatea fermierilor de a participa la licitaţiile din Egipt este generată şi de cantităţile mari pe care această economie le atribuie în urma comenzilor de pe piaţa internaţională. În acest sezon cel mai mic vas comandat a fost de 55.000 de tone, iar restul au fost de 60.000 de tone. Valoarea fiecărui vas de 60.000 de tone a plecat la începutul sezonului în iulie de la 15 milioane de dolari, iar în aprilie suma a fost cu 20% mai mare.

Un vas de 60.000 de tone înseamnă o producţie generată în sistem industrial de 12.000 de hectare de teren arabil, iar fermierii care au la dispoziţie asemenea suprafeţe pot fi număraţi pe degetele de la o singură mână.

Astfel de fermieri sunt InterAgro (50.000 de hectare), Comcereal Vaslui (50.000 de hectare), grupul Maria (43.000 de hectare), TCE 3 Brazi/Agricost (65.000 de hectare) sau Cerealcom Dolj (25.000 de hectare). Generarea cantităţilor minime necesare pentru licitaţiile din Egipt pot fi asigurate şi prin asociere între mai multe companii din producţia de cereale.

„Fermierii pot exporta direct cantităţi mai mici de 10.000-20.000 de tone şi către importatorii privaţi, iar aici negocierile sunt directe între părţi. Există interes şi pentru porumb“, a spus Raouf.
 

Egiptenii iau măsuri pentru a echilibra balanţa

Diplomaţia egipteană ia măsuri pentru a reduce deficitul comercial pe care îl înregistrează cu România, astfel că în urmă cu opt luni ei l-au detaşat la Bucureşti pe Abdelrahman Raouf, un fost jurnalist şi diplomat de carieră, specializat în diplomaţie economică. Înainte de a ateriza pentru prima dată pe Otopeni, el a mai avut misiuni la Londra, Abu Dhabi sau Brazilia.

„Nu poţi trece prin două revoluţii în mai puţin de trei ani şi să nu ai anumite costuri“, a spus Raouf.

În acest interval deficitul comercial al Egiptului cu România a crescut cu două treimi, la 410 milioane de euro. Firmele româneşti au exportat anul trecut de 461 milioane de euro către această piaţă şi au importat de 51 milioane de euro. Egiptul este şi cel mai important partener comercial al României din Africa cu o cotă de 22% din exporturi şi 14,3% din importuri.

„Planul meu nu este să cresc exporturile Egiptului pentru produsele pe care România deja le produce, ci pentru produse pe care le importă“, a spus diplomatul.

Produsele considerate de egipteni cu potenţial de export în România sunt îngrăşămintele chimice, materialele de construcţii, cabluri electrice, citrice, cartofi sau mirodenii.

„Egiptul poate fi şi un hub de export pentru produsele româneşti în Africa. Relaţiile României cu Egiptul trebuie întărite pentru că noi nu ne uităm niciodată vechii prieteni“, a încheiat Raouf.
 

Până acum doar multinaţionalele au făcut faţă condiţiilor egiptene

Procedura şi condiţiile pe care fermierii români trebuie să le îndeplinească pentru a participa la licitaţiile de grâu organizate de statul egiptean

Condiţii iniţiale

  • Prezenţa pe piaţa din Egipt printr-o entitate comercială.

  • Înregistrarea în cadrul General Authority for Supply Commodities (GASC), achizitorul de stat de grâu din Egipt.

  • Depunerea unui curicullum vitae al companiei şi a unui dosar cu documente care atestă un istoric solid de afaceri.

Etapele licitaţiilor

  • GASC face public anunţul de licitaţie, iar cei interesaţi achiziţionează caietul de sarcini.

  • Companiile participante furnizează o scrisoare de garanţie în valoare de 400.000 de dolari.

  • Selecţia iniţială este făcută pe baza caracteristicilor tehnice din ofertele depuse pe baza solicitărilor din caietul de sarcini.

  • Companiile care trec de selecţia tehnică sunt solicitate să furnizeze o scrisoare de garanţie suplimentară.

  • Selecţia finală este făcută odată cu deschiderea ofertelor financiare înaintate în plic închis şi sunt selectate cele mai mici preţuri.

Sursa: Abdelrahman Raouf, înalt diplomat egiptean

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO