ZF 24

Binance, celebra platformă de tranzacţionare pe piaţa crypto, înregistrează pierderi de 2 miliarde de dolari: Gigantul crypto creşte taxele, suferă de probleme de software şi se confruntă cu un proces din partea autorităţilor de reglementare

Binance, celebra platformă de tranzacţionare pe piaţa...

Autor: Andrei Şerbănescu

29.03.2023, 13:46 9380

Traderii retrag miliarde de dolari de pe Binance, în timp ce problemele care afectează cea mai mare bursă crypto din lume continuă să crească, scrie Wall Street Journal.

Luni, Commodity Futures Trading Commission a dat în judecată Binance, susţinând că bursa a operat ilegal în SUA şi a încălcat normele menite să prevină activităţile financiare ilicite. Săptămâna trecută, Binance a anunţat că va percepe din nou comisioane pentru tranzacţionarea la vedere a bitcoin, după ce le-a redus la zero vara trecută. De asemenea, a fost nevoită să suspende temporar tranzacţionarea la vedere timp de câteva ore, până când a remediat o eroare de software. 

Începând de luni seară, Binance a înregistrat ieşiri nete de 2,1 miliarde de dolari pe blockchain-ul Ethereum în şapte zile, potrivit furnizorului de date criptografice Nansen. În total, Binance deţine 63,2 miliarde de dolari în portofelele făcute publice de bursă, arată datele Nansen.

„Ritmul retragerilor este sporit în comparaţie cu activitatea normală şi s-a accelerat după anunţul CFTC", a declarat luni Andrew Thurman, analist la Nansen.

Cu toate acestea, Binance a înregistrat în trecut ieşiri mai mari din cauza măsurilor de reglementare. Thurman a declarat că ieşirile au fost mai pronunţate în februarie, după ce autorităţile de reglementare din New York au anunţat interzicerea noilor emisiuni de stablecoin BUSD, marca Binance, trecând de 1 miliard de dolari la fiecare 24 de ore în momentul de vârf. Tokenul, al treilea cel mai mare stablecoin din lume, şi-a văzut valoarea de piaţă scăzând cu peste 50% în 2023.

Decizia Binance de a readuce comisioanele de tranzacţionare a contribuit probabil la scăderea cotei sale de piaţă spot, spun analiştii.

Cota de piaţă spot a bursei a scăzut la un minim de 30% pe 24 martie, de la 57% la începutul lunii, potrivit CryptoCompare. Majoritatea volumului de tranzacţionare pe Binance a fost cu taxe zero, până când taxele au fost readăugate, potrivit Kaiko, un furnizor de date privind activele digitale. 

Binance şi-a menţinut cota de piaţă de 66% pe piaţa derivatelor cryptografice la 24 martie, potrivit CryptoCompare. 


Changpeng Zhao, CEO-ul Binance, a oferit un răspuns oficial referitor la plângerea CFTC:

„Astăzi, CFTC a depus o plângere civilă neaşteptată şi dezamăgitoare, în ciuda faptului că lucrăm în cooperare cu CFTC de peste doi ani.

La o primă examinare, plângerea pare să conţină o prezentare incompletă a faptelor şi nu suntem de acord cu caracterizarea multora dintre aspectele invocate. Deşi vom putea oferi răspunsuri complete numai în timp, vom aborda câteva puncte cheie mai jos.
 
Tehnologie pentru conformitate şi blocarea utilizatorilor din SUA. Binance.com a dezvoltat cea mai bună tehnologie din domeniu pentru a asigura conformitatea. Binance.com este prima platformă de schimb globală (non-SUA) care implementează un program KYC obligatoriu şi continuă să aibă şi în prezent unul dintre cele mai înalte standarde KYC şi AML. Blocăm utilizatorii din SUA în funcţie de naţionalitate (KYC), IP (inclusiv punctele finale VPN utilizate în mod obişnuit în afara SUA), operatorul de telefonie mobilă, amprentele dispozitivului, depuneri şi retrageri bancare, depuneri şi retrageri blockchain, codurile BIN ale cardurilor de credit şi multe altele.
 
Nu ştim să existe vreo altă companie care să folosească sisteme mai complexe sau mai eficiente decât Binance.
 
Transparenţa şi colaborarea cu forţele de ordine. Binance se angajează să respecte transparenţa şi cooperarea cu autorităţile de reglementare şi cu organele de aplicare a legii (LE) - în SUA şi la nivel mondial. În prezent, Binance are peste 750 de oameni în echipele noastre de conformitate, mulţi cu experienţă anterioară în aplicarea legii şi în cadrul agenţiilor de reglementare. Până în prezent, am gestionat peste 55.000 de solicitări de la organele de aplicare a legii şi am asistat organele de aplicare a legii din SUA la îngheţarea/sechestrarea unor fonduri de peste 125 de milioane USD numai în 2022 şi 160 de milioane USD în 2023 până acum.
 
Intenţionăm să continuăm să respectăm şi să colaborăm cu autorităţile de reglementare din SUA şi din întreaga lume.
 
Înregistrări şi licenţe. Binance.com deţine cel mai mare număr de licenţe/înregistrări la nivel global - 16, cifră în creştere - şi se bucură de apreciere în rândul comunităţii noastre de utilizatori.
 
Tranzacţionare. Binance.com nu tranzacţionează pentru profit şi nu „manipulează” piaţa în nicio circumstanţă. Binance „tranzacţionează” câteva situaţii bine definite. Veniturile noastre sunt în cripto. Trebuie să le convertim din când în când pentru a acoperi cheltuielile în monede fiat sau alte criptomonede. Avem afiliaţi care oferă lichiditate pentru perechi mai puţin lichide. Aceşti afiliaţi sunt monitorizaţi anume pentru a nu avea profituri mari.
 
Personal, am două conturi pe Binance: unul pentru cardul Binance şi unul pentru deţinerile mele cripto. Folosesc serviciile noastre şi îmi stochez activele cripto pe Binance.com. De asemenea, am nevoie să convertesc criptomonede din când în când pentru a-mi plăti cheltuielile personale sau pentru card.
 
Binance.com are o regulă de interzicere a tranzacţionării timp de 90 de zile pentru angajaţi, ceea ce înseamnă că nu au voie să vândă o monedă în 90 de zile de la cea mai recentă achiziţie sau invers. Acest lucru este pentru a preveni angajaţii să tranzacţioneze activ. De asemenea, le interzicem angajaţilor noştri să tranzacţioneze pe Futures. În plus, avem politici stricte pentru oricine are acces la informaţii private, cum ar fi detalii despre listări, Launchpad etc. Persoanele respective nu au voie să cumpere sau să vândă acele monede.
 
Eu însumi respect aceste politici cu stricteţe. De asemenea, nu am participat niciodată la Binance Launchpad, Earn, Marjă sau Futures. Ştiu că cel mai bine este să îmi folosesc timpul pentru a construi o platformă solidă care să deservească utilizatorii noştri.
 
La Binance, căutăm soluţii amiabile pentru toate problemele. Colaborăm cu autorităţile de reglementare şi agenţiile guvernamentale din întreaga lume. Deşi nu suntem perfecţi, ne menţinem la un standard înalt, adesea mai ridicat decât cel impus de reglementările existente. Şi, mai presus de toate, credem că trebuie să fim corecţi faţă de utilizatorii noştri tot timpul. În această călătorie către libertatea banilor, nu ne aşteptăm ca totul să fie uşor. Nu ne ferim de provocări.
 
Vă mulţumim pentru sprijinul ferm!”
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO