ZF 24

Biografa lui David Petraeus o ameninţase, prin contul de email al generalului, pe o a doua femeie apropiată acestuia

David Petraeus (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

Autor: Mihai Draghici

11.11.2012, 17:59 439

Biografa lui David Petraeus îi trimisese email-uri de ameninţare, posibil din gelozie, unei alte femei care descoperise că aceasta avea o relaţie cu directorul CIA, iar FBI declanşase o anchetă în acest caz, situaţie care a condus la demisia lui Petraeus.

Potrivit anchetatorilor, biografa lui David Petraeus avea o relaţie amoroasă cu acesta, dar o altă femeie apropiată de directorul CIA aflase de această situaţie. În acest context, biografa Paula Broadwell i-ar fi trimis email-uri de ameninţare celeilalte femei, care, de teamă, s-a adresat FBI cerând protecţie, dezvăluie ziarul Washington Post.

FBI a declanşat o anchetă şi a descoperit că email-urile erau trimise de biografa lui David Petraeus, aflând că directorul CIA avea o relaţie extraconjugală. Anchetatorii FBI erau preocupaţi de faptul că persoane neautorizate ar fi avut acces la corespondenţa electronică personală a directorului CIA, securitatea naţională a SUA fiind astfel ameninţată.

Identitatea destinatarei email-urilor trimise de biografă nu a fost dezvăluită şi nu se cunoaşte natura relaţiei pe care aceasta o are cu David Petraeus. Femeia nu lucrează la CIA şi nu este soţia lui Petraeus, Holly. Conform unor surse, email-urile vizate de anchetă relevă că Paula Broadwell o considera pe cealaltă femeie o ameninţare pentru relaţia cu Petraeus.

Potrivit Fox News, David Petraeus ar fi avut o relaţie cu scriitoarea Paula Broadwell, coautoarea biografiei intitutală "All In: The Education of General David Petraeus" ("Totul aici: Educaţia generalului David Petraeus").

Conform unor oficiali din cadrul FBI, investigaţia care o vizează pe biografa Paula Broadwell nu va avea ca rezultat formularea de acuzaţii. David Petraeus nu a fost vizat deloc de investigaţie în calitatea de suspect.

David Petraeus şi-a dat demisia din funcţia de director al CIA - poziţie pe care o deţinea din anul 2011 -, din cauza unei relaţii extraconjugale. Într-o scrisoare transmisă CIA, Petraeus, în vârstă de 60 de ani, a spus că s-a întâlnit cu preşedintele SUA Barack Obama la Casa Albă şi l-a rugat "să îi permită, din motive personale, să demisioneze din funcţia sa".

"După ce am fost căsătorit timp de 37 de ani, am dat dovadă de o judecată extrem de precară şi am intrat într-o relaţie extraconjugală", a scris David Petraeus. "Un astfel de comportament este inacceptabil, atât pentru un soţ, cât şi pentru un lider al unei organizaţii ca a noastră", a mai spus Petraeus.

Barack Obama a transmis, într-o declaraţie oficială, că a acceptat demisia lui Petraeus, mulţumindu-i pentru activitatea sa la CIA şi pentru că a condus trupele americane în Irak şi Afganistan.

Demisia lui Petraeus, bruscă şi neaşteptată, pare să pună capăt carierei publice a unui om care a jucat un rol-cheie în războiul din Irak. Decizia riscă să conducă la o perioadă de instabilitate în cadrul Agenţiei Centrale pentru Informaţii, care se confruntă cu reduceri bugetare şi cu critici după moartea ambasadorului SUA, Chris Stevens, ucis la consulatul din Benghazi (Libia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO