ZF 24

Birocraţia, fiscalitatea excesivă şi corupţia, marile probleme cu care se confruntă IMM-urile

Birocraţia, fiscalitatea excesivă şi corupţia, marile...

Autor: Departamentul Economic

14.07.2016, 14:27 269

Cartea Albă este raport de cercetare are la bază interviuri cu 1096 întreprinzători.

Dificultăţile cu care se confruntă frecvent IMM-urile sunt birocraţia (61,41%), fiscalitatea excesivă (54,74%) urmată de corupţie (45,16%) şi controalele excesive (44,98%).

Încrederea întreprinderilor în economie este foarte slabă, doar 6,72% dintre persoanele investigate considerând că evoluţia economică va fi pozitivă.

Potrivit aceluiaşi raport, principalul efect pozitiv pentru IMM-uri al aderării României la UE este accesul mai bun la pieţe, potrivit răspunsurilor a 46% dintre întreprinzători.

Fondurile structurale nu prezintă interes pentru IMM-uri, peste 81% dintre întreprinderi susţinând că nu intenţionează să acceseze fonduri europene în perioada următoare, iar numai 0,18% dintre companii au primit aprobarea pentru proiectul depus.

Sursele proprii rămân în continuare principalele modalităţi de finanţare a activităţilor economice ale IMM-urilor, potrivit 72% dintre respondenţi.

"Rezultatele Cartei Albe a IMM-urilor prezintă un mediu antreprenorial caracterizat de pesimism cu privire la dezvoltarea mediului economic, de dificultăţi în depăşirea problemelor de ordin birocratic şi de lipsă de interes în accesarea de programe cu finanţare europeană", a spus Florin Jianu, Preşedinte CNIPMMR (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO