Economia românească a înregistrat anul trecut o creştere de 2,9%, peste aşteptările iniţiale, dar sub potenţialul de cel puţin 5% pe an. Într-o Europă unde creşterea economică se situează la zero şi ceva în cel mai bun caz, plusul economiei româneşti este chiar remarcabil.
În 2013, creşterea economică a fost de 3,4%, ceea ce face ca în ultimii doi ani plusul înregistrat de România să se situeze la 6,3%.
Din păcate, nimeni nu prea vorbeşte de această creştere economică, cu toate că majorarea de buget cerută de DNA vine din acest lucru.
Exporturile României au atins un maxim istoric de 52 de miliarde de euro anul trecut, un plus de aproape 3 miliarde de euro faţă de 2013. Acum 15 ani, exporturile României se situau în jurul a 8-10 miliarde de dolari. Nici despre acest lucru nu se vorbeşte.
Costurile de finanţare ale României au ajuns în această primăvară la noi minime istorice, statul român plătind în funcţie de scadenţă dobânzi la leu cuprinse între 1,4% pe un an, şi 2,8% pe zece ani. Obligaţiunile româneşti în euro se tranzacţionează la mai puţin de un punct procentual peste titlurile de referinţă care sunt bondurile germane.
Riscul de intrare a României în faliment, măsurat prin CDS (Credit Default Swap) este la minim istoric, fiind de numai 120 de puncte de bază. La un moment dat, în 2009, CDS-ul României ajunsese la 700 de puncte de bază.
Inflaţia din România este la minim istoric, de numai 0,83% în 2014, un nivel care este de necrezut.
BNR a ajuns cu dobânda de referinţă la 2,25% pe an, minim istoric, trendul fiind chiar de scădere în continuare. Toţi analiştii cred că BNR va ajunge să coboare dobânda chiar sub 2%.
Guvernul nu a ajusn la un acord cu FMI, istoricul paznic al României şi nu s-a întâmplat nimic pe pieţe. Altădată, orice discuţie în contradictoriu cu FMI s-ar fi văzut imediat în curs, dobânzi şi pe piaţa bursieră.
Dobânzile la credite pentru companii şi persoane fizice sunt la minime istorice, atât la euro cât şi la lei, iar băncile stau pe un munte de bani, în aşteptarea clienţilor. Dobânda de referinţă la lei pentru împrumut - ROBOR la 3 luni - se învârte în jurul a 1,3-1,4% pe an, un nivel de neconceput acum un deceniu, ca să nu mai vorbim de acum două decenii, când dobânzile depăşeau 100% pe an, dacă nu chiar mai mult. Dobânzile la lei pentru creditele imobiliare au ajuns aproape la acelaşi nivel cu cele la euro, în jur de 4%.
Salariile au revenit uşor pe creştere după anii de criză, iar acest lucru se vede în consum. După ce agricultura, exporturile şi industria au adus plusul de creştere economică în anii anteriori, acum este rândul consumului privat să susţină economia.
Guvernul Ponta a redus CAS-ul la angajator cu 5 puncte de bază, de la 20,8% la 15,8% şi nu s-a întâmplat nimic cu finanţele României, nu au deraiat.
Dar toate aceste lucruri, trec neobservate, nu fac audienţă şi nici nu se imprimă în mintea oamenilor sau a companiilor.
Ceea ce reţine lumea şi istoria este că Ponta nu a fost în stare să facă autostrada Comarnic-Braşov, un tronson de numai 52 de kilometri. Ironic, nu?