ZF 24

BM: Politica fiscala s-a deteriorat substantial in Romania

20.02.2009, 13:52 60

Politica fiscala s-a deteriorat substantial in Romania, in 2008, in ciuda cresterii economice robuste, iar deteriorarea dezechilibrelor fiscale este de asteptat in regiune si in 2009, se arata in raportul Bancii Mondiale pentru tarile din regiune.

"Este de asteptat ca gradul de colectare a veniturilor sa se inrautateasca atat in tarile care se confrunta cu recesiunea cat si in cele care se vor confrunta cu o incetinire brusca a cresterii economice", se mai spune in raport.

Economistul sef al Bancii Mondiale in Romania, Catalin Pauna, a subliniat ca raportul institutiei financiare internationale recomanda politici economice proactive axate, pe de-o parte pe limitarea efectelor crizei economice, iar pe de alta parte pe programe de protectie sociala.

In ceea ce priveste tinta de deficit bugetar pentru acest an, stabilita la 2%, Pauna a aratat ca daca bugetul este construit pe acest deficit, Banca Mondiala se asteapta ca acesta sa fie atins.

Reducerea cresterii economice in 2009 este explicata de BM atat prin reducerea importanta a cererii externe cat si prin scaderea investitiilor straine directe in regiune si accesul limitat la credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO