ZF 24

BNR - Critică fără precedent la adresa bancherilor: Scopul băncilor este să dea credite companiilor, nu să stea pe garanţiile statului la Prima Casă sau la titlurile de stat. Băncile au marje mari, proceduri greoaie, personal insuficient motivat şi prea multe decizii se iau afară

BNR - Critică fără precedent la adresa bancherilor:...

Autor: Cristian Hostiuc

24.05.2017, 11:02 5312

Liviu Voinea, viceguvernator BNR, spune că vina pentru scăderea intermediarii financiare din România la unul din cele mai scăzute niveluri din Europa, numai 29 la sută din PIB, aparţine şi băncilor, care nu fac îndeajuns pentru creşterea creditării companiilor, în condiţiile în care mai există spaţiu pentru acest lucru.

”Sunt în sală bancheri? Cel mai uşor lucru este să stai pe garantii statului la prima casa sau la titlurile de stat, dar scopul activităţii bancare este creditarea, profitul se face din volum nu din marjă”, a afirmat Voinea la Conferinţa de Ţară Coface 2017.

El spune ca marja băncilor este în continuare mare, au proceduri greoaie de acordare a creditelor, care nu vin din confirmarea la reglementările BNR, au un grad redus de diversificare a boardului, sunt prea multe decizii care se iau in afară, personalul bancar este pregătit insuficient şi nu suficient motivat .

Băncile se confruntă în acest moment cu un exces de lichiditate care nu  găseşte o contrapartida in piată . Cel mai uşor lucru este să stai.

Preferinta pentru lichiditate incurajeaza consumul, dar scade investiţiile, ceea ce va afecta în final creşterea economică, a menţionat Voinea.

Viteza de rotaţie a banilor a scăzut de la 3 la suta la 2,4 la suta.

Pentru că băncile din România nu fac suficient pentru creşterea creditării, piaţa lor începe să fie luată de băncile din afară, care au ajuns sa dea creditele direct sau de IFN - uri. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO