ZF 24

BNR: Este nevoie de o politică publică de încurajare a economisirii

BNR: Este nevoie de o politică publică de încurajare a...

Autor: Mediafax

27.11.2013, 19:20 815

Economisirea trebuie să crească în continuare, iar pentru aceasta este nevoie de o politică publică de încu­rajare, inclusiv prin aplicarea unei cote de impozitare mai reduse pentru câş­tigurile din dobânzi, spune vice­guver­na­torul BNR Bogdan Olteanu.  

„Dorim să creş­tem în con­ti­nuare nivelul de eco­no­mi­sire, tre­bu­ie gân­dită o po­li­tică pu­blică de încu­raja­re a eco­no­mi­sirii, care nu e în­cu­rajată în pre­zent pen­tru că do­bân­zile sunt im­po­zi­tate cu ace­eaşi co­tă uni­că pre­cum cele­lalte ve­ni­turi“, a de­cla­rat vice­gu­ver­na­to­rul la „Romania Finan­cial Forum“, organizat ieri de Mediafax.

El consideră că economisirea inter­nă alături de reducerea deficitului bu­ge­tar constituie soluţii pentru balan­sarea efec­telor dezintermedierii finan­ciare ca­re marchează în prezent piaţa ban­ca­ră. Olteanu a menţionat că tre­buie găsite soluţii alternative de finan­ţa­re pentru bănci, de asigurare a fon­durilor necesare pe care să le utilizeze la creditare.

În acest sens, BNR a finalizat marţi un proiect de lege care să permită băncilor să emită obligaţiuni bazate pe garanţii ipotecare.

Oficialul BNR a precizat că garan­ţi­ile creditelor imobiliare care vor fi uti­li­zate ca suport pentru emisiunile de obli­ga­ţiuni vor fi evaluate la 60-80% din va­loa­rea iniţială, în funcţie de tipul credi­tului, pentru a asigura o acoperire reală în cazul unei deprecieri suplimentare.


Negriţoiu: România are un potenţial de creştere economică de 4-5% până în 2020

România a înregistrat o performan­ţă excepţională în acest an, peste statele din regiune, având premisele unei creş­teri economice anua­le de 4-5% până în 2020, cu o dobândă pe piaţa inter­bancară în jur de 5%, inflaţie sta­bilă şi un curs de 3,5 lei/euro, a de­clarat preşe­din­te­le ING Bank, Mişu Negriţoiu.

„ING a intrat în zodia optimis­mu­lui de­bordant, pu­nem dintr-o da­tă re­cesiu­nea la spa­te, criza s-a ter­minat, deşi lu­mea mai vor­beş­te, antreprenorii spun că nu a tre­cut criza. Efectul este inegal, unii simt că am ieşit din criză şi noi chiar zicem că rece­siu­nea s-a dus. Perfor­manţa Ro­mâ­niei este una excepţională ce ne dă motive să credem că în perioa­da următoare potenţialul de creş­tere eco­nomică este de 4-5%, până în 2020, in­flaţie de 3%, rata dobânzii de refe­rinţă 5%, un curs mai bun, o mo­ne­dă mai puternică“, a afirmat Negriţoiu.

El estimează un curs de 3,5 lei/euro până în 2020, care pe de o parte ar aduce avantaje, dar ar reprezenta tot­odată şi un impediment pentru procesul de adoptare a monedei euro, anticipat pentru anul 2020.


Bodîrcă, UniCredit: Creşterea economică de anul viitor va fi sub cea din 2013

România va avea anul viitor o creş­tere economică mai redusă decât cea din acest an, care a fost influenţată po­zi­tiv de evoluţia foarte bună a agri­cul­turii, dar un grad de ab­sorbţie superior al fondurilor UE ar contracara acest efect, a declarat Daniela Bodîrcă, vicepreşe­din­te al UniCredit Ţiriac.

„În opinia noas­tră, per­spec­ti­ve­le pentru 2014 nu sunt în­cu­ra­ja­toa­re. Acce­le­ra­rea PIB în pri­me­le nouă luni s-a pro­dus pe fondul unui an agricol bun, dar contri­bu­ţia va fi doar tem­porară şi poate crea chiar un efect de bază ne­ga­ti­v în 2014, pe care trebuie să-l luăm în cal­cul. Pe de altă parte, in­ves­tiţiile au avut o con­tri­buţie negativă în PIB şi aici ar trebui să ne punem sem­ne de între­bare, deoarece cu aceste evolu­ţii am pu­tea avea pro­ble­me de dezvol­ta­re eco­no­mi­că pe ter­men me­diu şi lung“, a de­clarat Da­niela Bodîr­că, vice­preşe­din­te al UniCre­dit Ţiriac Bank.

Ea consideră că pentru o creş­tere eco­nomică sustenabilă este ne­voie de po­litici macroeconomice adec­va­te şi de un sistem bancar care să susţină eco­no­mia. „Asistăm la o ajustare a siste­mului ban­car, firească având în vedere exis­ten­ţa scurtă a sistemului bancar şi faptul că această criză ne-a impactat în prima par­te a ciclului de creditare. Ajustarea este normală în lumina creşterii spec­ta­cu­loase din anii de boom“, a arătat Bodîrcă.

 

Paardekooper, RBS: Încălcarea flagrantă a eticii de către bancheri, principalul motiv al recesiunii

Încălcarea principiilor etice de către bancheri a fost unul dintre principalii factori care au dus la criza mondială, astfel că intro­du­cerea de noi re­guli şi regle­men­tări nu va fi sufi­cientă pentru un sistem bancar mai sigur, a declarat Henk Paardekooper, directo­rul exe­cutiv al RBS Ro­mânia.

„În 2008 a fost începutul celei mai groaznice recesiuni de la al doilea război mondial. Ca răspuns la această situaţie, pretutindeni s-au introdus legi noi, mai multe reglementări, control direct asupra unor bănci. Discuţiile au fost bazate pe introducerea de reguli, dar cred că dacă introduci reguli nu se va rezolva problema şi nu vom avea un sistem bancar sigur. Nu spun că nu e bine să nu ai reguli, cred însă că nu este de ajuns să ai legi şi reglementări“, a afirmat Paardekooper.

El a adăugat că potrivit autorităţilor americane criza putea fi evitată, dar printre factorii care au dus la această situaţie se numără reglementările greşite, neglijenţa firmelor financiare, decidenţii care au fost nepregătiţi de criză, precum şi încălcări sistemice ale răspunderii şi eticii, la toate nivelurile.

„Toate celelalte motive menţionate pot fi reparate prin introducerea de reguli, proceduri şi legi, am văzut asta deja. Dar noi nu putem include etica într-o procedură. Eu cred că încălcarea flagrantă a eticii este principalul motiv al recesiunii. (...) Bancherii trebuie să respecte etica, să fie obsedaţi să facă lucrurile corect pentru societate. Dacă nu vor înţelege vor rămâne în turnurile lor de sticlă“, a afirmat Paardekooper.


Ursache, ASF: Piaţa de capital este dominată de tot soiul de interese

Piaţa de capital este dominată de „tot soiul“ de interese, care au ţinut-o la statutul de piaţă de frontieră, iar reglementările stufoase din domeniu, rămase la nivelul anilor ‘90, vor fi modificate, potrivit vicepreşedintelui ASF Mircea Ursache.

„Piaţa de capital românească este dominată de tot soiul de interese care au ţinut-o la statutul de piaţă de frontieră. Cât timp vom menţine aceste reglementari stufoase, pe care nici angajaţii ASF nu reuşesc să le dovedească, nu vom putea depăşi acest statut“, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF responsabil de piaţa de capital. El a amintit că SIF-urile funcţionează după o legislaţie din anii ‘90 şi a spus că la nivelul ASF sunt discuţii pentru modificarea acestora astfel încât SIF-urile să poată cumpăra acţiuni între ele şi să răscumpere acţiuni.

Pe de altă parte, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) spune că economia românească este prea scumpă şi are din această cauză un grad nivel redus de competitivitate, situaţia fiind valabilă şi pentru piaţa de capital.

„Economia romănească, inclusiv piaţa de capital, este prea scumpă, ducând la un nivel redus de competitivitate, şi asta trebuie schimbat. Cu siguranţă piaţa de capital trebuie şi va fi unul dintre motoarele care vor schimba situaţia, crescând nivelul de competitivitate“, a declarat Sobolewski. El a arătat că România are nevoie de o creştere economică de peste 4% pentru a recupera parţial diferenţa faţă de statele dezvoltate din UE

„Perspectivele de creştere economică sunt bune, un avans de peste 2% este mult mai bun decât 0 şi ceva la sută sau decât recesiunea. Dar care este diferenţa între România şi alte ţări mai dezvoltate din Uniunea Europeană? (...) Nu ar trebui să fim mulţumiţi cu o astfel de rată de creştere, avem nevoie de circa 4% pentru a reduce diferenţa (...) România ar trebui să se dezvolte cu 5-6% pentru a fi mulţumiţi de creştere şi să merite numele de tigrul Europei Centrale şi de Est“, a afirmat şeful bursei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO