ZF 24

BNR i-a prins pe bancheri cu restructurări de credite fără acoperire

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Ovidiu Tempea, Razvan Voican

10.11.2013, 20:36 2041

Sistemul bancar a revenit pe pierdere în luna septembrie, înregistrând un rezultat negativ de 61 milioane de lei din cauza provizioanelor noi impuse de verificările BNR privind creditele restructurate în mod repetat, doar pentru a fi înregistrate în continuare ca viabile deşi debitorii tot nu plăteau.

Totuşi, la nouă luni cele 41 de bănci de pe piaţă au cu­mulat un profit net de aproape 1,5 mld. lei, însă rentabilitatea capitalului pe sistem a coborât la 5% după ce în iunie atinsese un vârf de aproape 6%.

De asemenea, solvabilitatea a intrat sub pragul de 14% pentru prima dată în ultimii doi ani. În septembrie 2011 a mai fost o „sincopă“ de 13,4%, pentru ca în martie 2013 să se ajungă la peste 15%.

Activele nete ale sistemului bancar au continuat să scadă în trimestrul al treilea, diminuându-se cu 1,4 mld. lei pe fondul declinului creditării. În ultimul an activele băncilor s-au redus cu peste 5%, ajungând la 353,6 mld. lei.

În acelaşi timp raportul credite/depozite şi-a continuat ajustarea rapidă, ajungând la 111,5% în condiţiile în care a devenit subunitar pentru mai multe bănci.

În numai un an reducerea este de aproape 10 puncte procentuale reflectând amploarea procesului de dezintermediere de pe piaţă, respectiv presiunea băncilor-mamă ca subsidiarele locale să se concentreze pe atragerea de depozite şi să-şi reducă expunerea la riscul de credit.

Rata creditelor neperformante, respectiv cu restanţe mai mari de trei luni, a urcat mai departe, până la 21,6%, cu patru puncte procentuale mai mult decât în septembrie 2012.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO