ZF 24

BNR revine în era conservatoare şi va menţine dobânda-cheie la 3,5%

BNR revine în era conservatoare şi va menţine...

Autor: Claudia Medrega

27.03.2014, 00:05 581

Dobânda-cheie va rămâne „îngheţată“ la 3,5% la şedinţa BNR de politică monetară de mâine, după şase paşi succesivi de scădere realizaţi în cadrul ciclului de relaxare a politicii monetare iniţiat în vara anului trecut. Iar BNR va menţine cel mai probabil şi rezervele minime obligatorii la nivelurile actuale, având în vedere că lichiditatea  din piaţă este „mai mult decât confortabilă“, după cum apreciază analiştii.

O măsură care ar putea să fie decisă vineri sau la şedinţele următoare de către Consiliul de Administraţie al BNR ar fi îngustarea intervalului din jurul dobânzii de politică monetară pentru facilităţile de depozit şi de credit - interval aflat acum la 3% - având în vedere că dobânda este mult mai jos acum decât era atunci când s-a setat acest interval, mai spun bancherii.

Ciclul de reducere a dobânzii-cheie iniţiat în iulie 2013 s-a încheiat în luna februarie. Chiar şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu a dat un indiciu în acest sens după şedinţa de politică monetară din februarie în care a fost decisă reducerea dobânzii-cheie de la 3,75% la 3,5%: „Cred că acum suntem bine poziţionaţi ca să nu plimbăm în sus şi în jos rata de politică monetară“.

Dobânzile la creditele în lei s-au înscris pe un trend descendent în ultimele luni în urma relaxării politicii monetare. Indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de preţ în majoritatea contractelor de credite de retail în lei, a scăzut cu mai mult de trei sferturi de punct procentual în ultima lună, coborând sub 3%. Creditul în lei pentru populaţie şi firme a crescut în luna februarie cu echivalentul a 250 mil. lei, la jumătate faţă de ritmul de creştere consemnat în prima lună din acest an, dar în ciuda încetinirii ritmului rămâne vizibil trendul de înlocuire a finanţărilor în valută cu împrumuturi în lei, conturat încă din a doua jumătate a anului 2013.

Cea mai recentă diminuare a ratelor rezervelor minime obligatorii a fost în luna ianuarie. Banca Naţională a eliberat bancherilor lichidităţi de 4 mld. lei şi 500 mil. euro prin reducerea RMO, pentru a stimula creditarea, dar şi pentru a sprijini băncile care vor să-şi reducă datoriile faţă de creditorii externi, după cum a explicat guvernatorul BNR. RMO la lei a fost ajustată în ianuarie de la 15% la 12%, iar RMO la valută a coborât de la 20% la 18%.

„Nu anticipăm o reducere a rezervelor minime obligatorii în cadrul şedinţei de vineri deoarece sistemul bancar deja înregistrează un surplus de lei, ceea ce menţine ratele de dobândă interbancare sub referinţa BNR. Cel mai probabil, banca centrală va prefera să reducă RMO în momentul în care cererea populaţiei pentru credite va accelera, asigurând astfel menţinerea dobânzilor la niveluri scăzute“, a declarat Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank.

Şi Florian Libocor, economistul-şef al BRD-SocGen, susţine că cel mai probabil scenariu este că atât dobânda, cât şi RMO vor rămâne neschimbate până la următoarea şedinţă.

Analiştii susţin o decizie a BNR privind îngustarea intervalului din jurul dobânzii de politică monetară pentru facilităţile de depozit şi de credit, aflat acum la 3%.

„O astfel de măsură ar conduce la reducerea volatilităţii dobânzilor în piaţa monetară, cu efecte benefice în activitatea de creditare în lei. Decizia de reducere a ratelor RMO ar putea să fie amânată pentru şedinţele de politică monetară viitoare, în condiţiile în care lichiditatea curentă din pia­ţă este mai mult decât confortabilă“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO