ZF 24

BNR vrea sa blocheze banii bancilor straine in filialele locale

22.02.2010, 14:59 19

Banca Nationala pregateste inasprirea conditiilor in carebancile straine pot retrage finantarile acordate filialelor pe carele detin in Romania, pentru a asigura o stabilitate mai mare afondurilor proprii ale bancilor locale, independent de conjuncturafinanciara internationala. De exemplu, din cauza crizei din Greciaau aparut speculatii privind riscul retragerii unor finantaripentru bancile locale.

Astfel, BNR stabileste ca imprumuturile subordonate primite de oinstitutie de credit locala de la banca-mama nu pot fi rambursatela initiativa acesteia din urma fara aprobarea prealabila a BanciiNationale. Mai mult, rambursarea nu poate fi solicitata in primii 5ani de la data includerii sumelor respective in fondurile propriiale bancii locale. Dupa acest interval, BNR poate acceptarambursarea doar daca este convinsa ca fondurile proprii ramin laun nivel adecvat pe urmatorii cel putin doi ani de duparambursare.

Creditele subordonate sunt principala forma prin care bancilestraine isi sprijina subsidiarele locale, sumele respective fiindluate in calcul drept capital de rangul 2.

In cazul unui ipotetic default, finantatorii care ofera creditesubordonate sunt platiti doar dupa ce creditorii seniori isirecupereaza creantele.
Pentru imprumuturile care nu au scadenta fixata initial,rambursarea este conditionata de notificarea BNR cu cel putin 5 aniinainte de data rambursarii. Exceptie fac cazurile in care bancarespectiva solicita in mod expres Bancii Nationale rambursareaanticipata a banilor.

Conform noului regulament, BNR poate aproba rambursareaanticipata a imprumuturilor subordonate doar dupa expirareaperioadei minime de 5 ani de la data includerii acestora infondurile proprii ale bancii locale. De asemenea, BNR va aprecia inprealabil daca dupa rambursare nivelul fondurilor proprii alebancilor ramine adecvat pe urmatorii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO