ZF 24

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: „Pregătim o capitalizare a Poştei Române. Va primi 50 milioane de euro de la stat şi de la Fondul Proprietatea”

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului...

Autor: Roana Rotaru

17.09.2016, 12:02 2481

Poşta Română urmează să fie capitalizată pentru a-şi putea plăti datoriile, urmând să primească circa 50 milioane de euro,  din care 75% de la bugetul de stat şi 25% de la Fondul Proprietatea, potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintelui Consiliului Concurenţei. Astfel, statul va păstra pachetul majoritar, iar o partea va fi listată la Bursă.

„Pregătim o capitalizare a Poştei, care va primi bani de la stat şi de la Fondul Proprietatea. Ideea va fi ca statul să păstreze pachetul majoritar şi să vândă o parte la Bursă. Discuţiile sunt în curs cu Comisia Europeană, ne aşteptăm să fie vorba de circa 50 mil. de  euro din care trei sferturi de la stat şi un sfert de la Fondul Proprietatea. Banii vor acoperi datoriile Poştei Române, inclusiv amenzile acordate în trecut de Consiliul Concurenţei. Poşta are câteva datorii la bugetul de stat, peste acestea e posibil ca din subvenţiile date de Guvern ca plăţi compensatorii în cazul concedierilor colective şi subvenţiile acordate pentru distribuirea pensiilor să fie considerate plăţi excesive şi care vor fi acoperite de cei doi acţionari, statul şi Fondul Proprietatea”, a explicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concureneţei, în cadrul unui eveniment de presă organizat la Sinaia.

Poşta Română, cel mai mare operator de servicii poş­ta­le, a finalizat primul semestru din acest an cu un profit net de 15,8 mil. lei (3,5 mil. euro), cu 2,5% mai mare faţă de pe­rioada similară a anului anterior, potrivit oficialilor companiei. Cheltuielile Poştei au scăzut în primele şase luni ale anu­lui până la 543 mil. lei, faţă de 546 mil. lei în perioada similară a anului trecut.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO