„Cri cri cri toamnă gri, nu credeam c-o să mai vii” – un vers pe care cu toţii ni-l spunem atunci când vara s-a sfârşit şi un nou sezon îşi intră în drepturi.
Toamna aduce cu ea fluctuaţii mari de temperatură şi ale presiunii atmosferice, umiditate, dar şi limitarea opţiunilor alimentare şi în ceea ce priveşte produsele proaspete.
Toate acestea corelate cu o imunitate scăzută, pot favoriza apariţia bolilor de sezon sau agravarea celor deja existente.
Astmul şi afecţiunile alergice
Asemenea primăverii, toamna este un sezon propice alergiilor şi astmului, dar şi acutizarea simptomelor sinuzitei şi rinitei cronice. Inhalarea anumitor substanţe cu efect alergen, precum polenul, praful sau mucegaiul, duce la intensificarea manifestărilor specifice astmului asociate cu reacţiile alergice.
„Aproape orice astmatic va resimţi în această perioadă dificultăţi respiratorii după depunerea de efort în aer rece sau după inhalarea de fum, praf sau mirosuri puternice.
De asemenea, se vor confrunta cu crize de strănut şi tuse, încordare a pieptului şi dispnee (respiraţie scurtă) sau tahipnee (respiraţie rapidă).
Vremea rece sau fluctuaţiile de temperatură ne pot lua uneori prin surprindere toamna şi pot conduce la apariţia gripei sau bronşitei, în special în cazul persoanelor astmatice. Pentru a evita aceste simptome, este recomandat ca pacienţii care se confruntă cu astfel de probleme să stea departe de polen, spori sau fragmente de mucegai sau animalele de companie”, explică medicul imunolog, specialist Ropharma, Dr. Tania Bejan.