ZF 24

Bouygues respinge oferta de 10 mld. euro a miliardarului Patrick Drahi, achiziţia care ar fi creat un jucător mai mare ca Orange

Patrick Drahi

Patrick Drahi

Autor: Adrian Seceleanu

23.06.2015, 23:19 250

Grupul francez de telecomunicaţii Bouygues Telecom a respins, marţi, oferta nesolicitată de preluare în valoare de 10 mld. euro înaintată de grupul de firme controlate de miliardarul Patrick Drahi, blocând astfel crearea unui nou gigant pe piaţa franceză, care ar fi devenit mai mare decât Orange, scrie presa internaţională, citând un comunicat al operatorului.

“Boardul Bouygues Telecom consideră că oferta prezintă un risc semnificativ”, au spus reprezentanţii Bouygues.

Grupul s-a arătat de asemenea încrezător că piaţa are resurse de creştere de care poate profita, şi că poate reveni la o marjă a câştigului de 25% în doi ani de zile.

Compania şi-a motivat decizia de a respinge oferta de 10 mld. euro şi prin riscul ca autorităţile de concurenţă să blocheze achiziţia dar citând şi pierderile de locuri de muncă pe care le-ar fi provocat.

Sindicatele franceze au criticat viguros potenţiala tranzacţie susţinând că aceasta va determina rapid un val de concedieri pentru eficientizarea operaţiunilor. Mai mulţi miniştri din cabinetul francez au criticat, de asemenea, mai mult sau mai puţin direct, tranzacţia.

Dacă s-ar fi realizat, achiziţia ar fi dus la reducerea la trei a numărului de jucători mari de pe piaţa de telecomunicaţii din Franţa. Bursele primiseră foarte bine vestea ofertei înaintate de grupul SFR-Numericable al lui Drahi, în contextul în care Bouygues fusese evaluată la 10 mld. euro, prin aplicarea unui entuziasmant multiplu de 14 profitului operaţional (EBITDA), rezultând astfel o sumă dublă faţă de evaluările analiştilor. Acţiunile tuturor marilor operatori europeni de telecomunicaţii au înregistrat creşteri, în contextul în care această tranzacţie din Franţa alimentase speranţele că ar putea urma val de consolidare la nivelul întregului continent, care să ducă la reducerea numărului de jucători şi la o încetinire a eroziunii preţurilor şi marjelor de câştig.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO