ZF 24

Brexitul: ce scoate la lumină, cine se bucură de el şi ce se va schimba de acum încolo

Votul pentru Brexit relevă o naţiune profund divizată. Bătrânii au votat să închidă tinerilor poarta către Europa

Votul pentru Brexit relevă o naţiune profund divizată. Bătrânii au votat să închidă tinerilor poarta către Europa

Autor: Bogdan Cojocaru

27.06.2016, 00:05 6734

Pentru mulţi este clar că referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE s-a transformat într-o revoltă mută a milioane de britanici contra guvernului lor, contra liderilor celor mai mari partide politice, contra marilor companii şi experţilor de diferite categorii şi din diferite domenii.

Citiţi gratuit E-Paper cu ediţia specială Ziarul Financiar dedicată Brexit

În pofida tuturor avertismentelor, ceva mai mult de jumătate dintre cei care s-au prezentat la vot au ales Brexitul. iar primele rezultate ale alegerilor şi primele interviuri printre votanţi şi politicieni redau imaginea unei societăţi adânc divizate, la nivel geografic (după anunţarea rezultatelor referendumului s-a pus din nou, mai mult sau mai puţin serios, problema independenţei Londrei, un bastion puternic al taberei anti-Brexit), la nivel de clasă socială, de generaţie sau chiar religie, după cum observă revista The Economist.

Povestea celei mai vechi biserici de piatră din România

Topul restaurantelor cu cele mai spectaculoase privelişti din lume

Dar cea mai şocantă diviziune scoasă în evidenţă de referendum este cea dintre tineri şi bătrâni. Un sondaj YouGov de dinainte de vot arată că 75% dintre votanţii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani şi 56% dintre cei de 25-49 de ani (generaţia Erasmus) vor Marea Britanie în UE, în timp ce 56% din alegătorii de 50-64 ani şi 61% dintre cei de 65 de ani sau mai mult ar prefera ca ţara lor să se rupă din Uniune. Se poate spune că bătrânii au ales prin vot viitorul tinerilor.

De asemenea, 71% dintre alegătorii cu studii superioare au ales tabăra „rămânem“, potrivit EUobserver.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO