ZF 24

Britanicii de la BP negociază cu Rosneft cumpărarea unei participaţii la un câmp petrolifer din Siberia

Britanicii de la BP negociază cu Rosneft cumpărarea...

Autor: Florentina Dragu

24.12.2014, 17:39 155

Discuţiile dintre BP şi Rosneft pentru achiziţia unei participaţii la perimetrul Siberian Tass Yuriakh au început cu ceva vreme în urmă, potrivit unor surse familiare cu situaţia, citate de Bloomberg.

Reprezentanţii celor două companii au refuzat să comenteze informaţia.

"Tranzacţia ar elimina cel puţin o problemă pentru Rosneft, în contextul în care grupul s-a extins prea mult în ultimii doi ani", se arată într-o notă a băncii ruse Sberbank.

Rosneft a acumulat datorii uriaşe în urma achiziţiei de anul trecut a companiei TNK-BP pentru 55 de miliarde dolari, tranzacţie în urma căreia Rosneft a devenit cea mai mare companie petrolieră listată la nivel mondial. La finele trimestrului al treilea, datoria netă a Rosneft era de 45 miliarde de dolari.

BP deţine 20% din acţiunile Rosneft. Compania rusă, cu capital majoritar de stat, este una dintre firmele afectate de sancţiunile economice şi financiare împotriva Rusiei. Deşi nu mai se mai poate împrumuta pe piaţa internaţională şi are acces limitat la o serie de tehnologii şi echipamente, Rosneft este liberă să vândă sau să cumpere active.

Achiziţia unei participaţii la Tass Yuriakh de către BP ar înlesni planurile Rosneft pentru dezvoltarea perimetrului, planuri care în octombrie 2013 includeau atragerea unei investiţii de la compania chineză China National Petroleum.

Petrolul extras din perimetrul siberian va fi livrat către rafinării din Orientul Îndepărtat şi China. Producţia este estimată să depăşească 5 milioane de tone de petrol pe an (100.000 barili/zi), potrivit informaţiilor Rosneft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO