ZF 24

Brokeri: O parte din cei 150.000 de români cu credite în franci elveţieni ar putea intra în incapacitate de plată

Brokeri: O parte din cei 150.000 de români cu credite...

Autor: Ioana Tudor

15.01.2015, 17:54 1714

O parte din cei 150.000 de români care au în prezent credite denominate în franci elveţieni ar putea intra în incapacitate de plată, atrag atenţia brokerii firmei Admiral Markets România. Aceştia se aşteaptă ca măsurile de stimulare monetară urmărite de Bănca Centrală Europeană să ducă la continuarea aprecierii francului faţă de euro.

Astfel, între 5% şi 10% dintre creditele acordate în franci ar putea intra în incapacitate de plată, ceea ce ar însemna că aproximativ 5.000 de apartamente vor fi aruncate la vânzare în piaţa imobiliară, afirmă aceştia.

“În România mai există aproximativ 150.000 de persoane cu credite în franci şi o parte din ei ar putea intra în incapacitate de plată în perioada următoare. Acest lucru se traduce în pierderi mai mari pentru bănci şi o întârziere adiţională a relansării creditului ipotecar”, spun reprezentanţii Admiral Markets.

Persoanele şi firmele care au credite denominate în franci elveţieni vor avea de plătit peste noapte cu circa 15% mai mult. BNR a cotat azi francul elveţian la 4,32 lei cu 15% mai mult decât în şedinţa de miercuri, după ce Banca Centrală Elveţiană a renunţat la pragul fix de 1,2 euro pentru un franc, anunţând o dobândă de referinţă negativă de -0,75%. În primele minute francul elveţian a înregistrat aprecieri de până la 30-40% în raport cu euro, pentru ca apoi să se stabilizeze uşor deasupra parităţii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO