ZF 24

Brokerii aşteaptă ofertele statului ca să salveze lichiditatea bursei

Brokerii aşteaptă ofertele statului ca să salveze...

Autor: Stefan Musgociu

10.06.2013, 19:36 338

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,9%, revenind uşor după ce în precedentele trei şedinţe a scăzut cumulat cu 1,6%, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) şi Transgaz (TGN) au ridicat lichiditatea la peste 28 milioane lei.

„Cred că în perioada următoare piaţa va sta sub semnul ofertelor publice anunţate de stat. Apropiata ofertă la Nuclearelectrica poate contribui la creşterea lichidităţii, atrăgând sume de bani suplimentare spre bursă şi, totodată, conducând la realocări ale portofoliilor existente“, a declarat Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

WikiZF: Profilul companiei Transgaz

 

Aproape trei sferturi din lichi­ditatea de luni au fost asigurate de tran­zacţii cu acţiunile Fondului Pro­prietatea (12,3 milioane de lei), OMV Petrom (4,6 milioane lei, inclusiv un deal de 840.000 de lei) şi Transgaz (3,8 milioane lei, din care două deal-uri de două milioane lei).

Lichiditatea pieţei, de 28,2 mi­lioane de lei (6,2 milioane euro), a fost cu două treimi peste rulajul de vineri, de numai 17 milioane lei (3,8 milioane euro).

Cele mai mari pachete de acţiuni Fondul Proprietatea au fost transferate în ultimele minute ale şedinţei, pentru 8,4 milioane lei (1,8 milioane euro), la preţuri cu aproximativ 0,7% peste închiderea de vineri. La finalul şedinţei de luni, titlurile FP erau cotate la 0,6395 lei, preţ în creştere cu 0,71%.

În acelaşi timp, titlurile OMV Petrom au urcat cu 2,53%, la 0,43 lei, în timp ce acţiunile Transgaz au scăzut cu 0,54%, 203,9 lei.

„Piaţa de capital din România pare să fi păşit deja în perioada de vară, caracterizată de volume reduse şi interes scăzut. Excepţiile ţin de interese punctuale, în acest registru identificând companii precum OMV Petrom şi Fondul Proprietatea, care se bucură de atenţia fondurilor Franklin Templeton şi, respectiv, de programul de răscum­părare derulat de FP.

Printre acţiunile care şi-au sporit lichiditatea se numără titlurile Trans­gaz, acesta fiind un efect pozitiv evident al ofertei secundare (prin care statul a vândut, în luna aprilie, 15% din acţiunile companiei - n. red.)“, a mai spus brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,9%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,56%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 1,05% peste nivelul de vineri. Indicele extins BET-XT a urcat cu 1,01%, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,79%.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de 146.000 de lei, valoare de şapte ori sub rulajul de vineri, de 990.000 de lei.

La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Paris erau în stagnare, în timp ce piaţa de la Frankfurt avansa cu 0,8%.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 11.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO