ZF 24

Brokerii de pensii pot vinde fonduri mutuale

Brokerii de pensii pot vinde fonduri mutuale

Autor: Ioana Tudor

05.06.2014, 00:02 323

Un nou regulament al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) permite brokerilor de pensii private să vândă şi fonduri mutuale, o piaţă cu active nete totale de 14,6 miliarde de lei.

În primele patru luni ale anului, fondurile au atras 1,4 miliarde de lei de la investitori, în principal graţie distribuţiei făcute în unităţile bancare. Extinderea distribuţiei cu brokerii de pensii private poate fi o alternativă pentru administratorii independenţi, care nu fac parte din grupuri bancare şi care nu beneficiază astfel de sprijinul băncii din grup pentru a-şi vinde fondurile mutuale.

„Agenţii de distribuţie persoane fizice şi juridice şi brokerii de pensii nu pot fi implicaţi în operaţiunile de încasări şi plăţi de la sau către investitorii în OPCVM-urile (organismele de plasament colectiv în valori mobiliare, n.red.) pentru care desfăşoară activitatea de distribuţie“, potrivit regulamentului.

Totodată, societatea de administrare a investiţiilor care angajează agenţi de distribuţie persoane fizice este răspunzătoare de orice acţiune sau omisiune a agentului care acţionează în numele respectivei societăţi.

Brokerii de pensii private care vând titluri de participare la fondurile mutuale sunt obligaţi să furnizeze gratuit informaţii cheie destinate investitorilor cu privire la OPCVM-uri înainte de data propusă pentru subscrierea de titluri de participare ale respectivului OPCVM.  Aceste informaţii cheie se referă la identitatea organismelor de plasament, riscurile aferente investiţiilor în OPCVM-uri sau costurile şi cheltuelile aferente.

O altă obligaţie a brokerilor de pensii private care vând titluri de participare este să se asigure că prima subscriere a titlurilor se face numai după confirmarea primirii de către investitor a prospectului şi a faptului că acesta l-a citit şi l-a înţeles, potrivit regulamentului.

Cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România este Erste Asset Management cu o cotă de piaţă de 41,35% din activele de 14,6 miliarde de lei, urmat de Raiffeisen Asset Management cu o cotă de 29% şi de BRD Asset Management cu o participaţie de circa 10% din activele totale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO