ZF 24

Brokerii spun că investitorii îşi marchează profitul, dar nu văd corecţii majore

Brokerii spun că investitorii îşi marchează profitul,...

Autor: Stefan Musgociu

09.12.2013, 20:02 736

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,2%, într-o piaţă liniştită, unde acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu peste 2%, iar operaţiunile cu titluri FP, OMV Petrom (SNP), BRD (BRD), Banca Transilvania (TLV) şi Transgaz (TGN) au asigurat peste 90% din lichiditate.

Mai mult de 90% din lichiditatea de luni a fost asigurată de opera­ţiuni cu acţiunile Fon­dului Proprietatea (31,6 milioane lei, din care trei deal-uri de 12,8 milioane lei), OMV Petrom (15 milioane lei, inclusiv două deal-uri de 1,3 milioane lei), BRD (13,1 milioane lei, din care două deal-uri de 9,4 milioane lei), Banca Transilvania (9,5 milioane lei, inclusiv trei deal-uri de 7,6 milioane lei) şi Transgaz (8,6 milioane lei).

„Având în vederea mărimea tranzacţiilor efectuate pe piaţa Deal, precum şi emitenţii pe care s-au realizat aceste tranzacţii, pot trage concluzia că sunt mutări de pachete de pe un fond pe altul, administrate de acelaşi manager. Perioada este numai bună având în vedere liniştea din piaţă, ceea ce îi determină pe managerii de fonduri să gândească în linişte mutările“, a declarat Marcel Murgoci, directorul de opera­ţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Exceptând cele cinci acţiuni menţionate, transferuri de peste 500.000 de lei au înregistrat titluri emise de doar patru din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei BRD

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

„Volumele înregistrate sunt com­pa­rabil mai bune cu cele de vineri, ceea ce mă determină să cred că investitorii se pre­gătesc încă de pe acum pentru rezul­tatele financiare din anul 2013. Zile cu lichiditate slabă vor fi, dar nu vor per­sista o perioadă lungă de timp. Trendul pare unul uşor descendent fără însă să existe semne de scădere abruptă. Până la sfârşitul anului marcări de profit şi, de ce nu, de pierderi, se vor manifesta în piaţă şi vor ridica lichiditatea bursei, însă nu cred că vor fi scă­deri marcante“, a mai spus brokerul de la Estinvest.

WikiZF: Profilul companiei Transgaz

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în stagnare.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,1%. Titlurile SIF-urilor au consemnat scăderi cuprinse între 0,24% şi 1%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 2,15%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 2,15%, la 0,84 lei, şi au încheiat ziua la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, în timp ce titlurile OMV Petrom au crescut cu aproape 1%, la 0,462 lei. O corecţie vizibilă, de 1,93%, au înregistrat şi acţiunile Transgaz (TGN), care au ajuns la preţul de 180 lei. Acţiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 0,23%, la 35,18 lei, pe un rulaj de 1,6 milioane lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO