ZF 24

Bucureştiul ţine în spate piaţa de restaurante şi baruri: localurile din Capitală au afaceri anuale de peste 5 mld. lei, o treime din toată piaţa

Piaţa e puternic fragmentată şi cele mai multe firme operează un singur bar sau restaurant. Există însă şi unele companii care au în portofoliu zeci de unităţi. Este în special cazul jucătorilor mari. În total în România sunt estimate a fi 35.000 - 40.000 de restaurante, cafenele, baruri şi cantine.

Piaţa e puternic fragmentată şi cele mai multe firme operează un singur bar sau restaurant. Există însă şi unele companii care au în portofoliu zeci de unităţi. Este în special cazul jucătorilor mari. În total în România sunt estimate a fi 35.000 - 40.000 de restaurante, cafenele, baruri şi cantine.

Autor: Cristina Roşca

09.06.2020, 19:45 2420

Piaţa de restaurante, cantine, cafenele şi baruri din România este estimată la 15,8 mld. lei în 2018, ultimul an pentru care există date publice. Bucureştiul este de departe cea mai importantă piaţă, din datele publice rezultând că are o contribuţie de o treime la total. Ponderea variază de la 21% în cazul barurilor la peste 35% în cazul cantinelor şi al restaurantelor.

„Bucureştiul reprezintă o treime din piaţa de restaurante ca business din mai multe motive. În primul rând pentru că găzduieşte circa o treime dintre localurile de tip restaurant. În al doilea rând pentru că aici există un consum fabulos corelat cu veniturile medii mult peste cele de la nivel naţional. În al treilea rând contribuie şi educaţia şi anume faptul că în provincie oamenii au o disponibilitate mai redusă de a ieşi la restaurant, în Bucureşti acesta e deja un stil de viaţă“, spune Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România - HORA. El este totodată CEO al grupului City Grill, cel mai mare jucător cu acţionariat local.

Mischie face referire doar la piaţa de restaurante care este concentrată în special în oraşele mari. Cel mai probabil, cele mai mari 10 oraşe din România adună 90% din piaţa de profil, adaugă executivul.

Ponderea variază însă în cazul cafenelelor şi barurilor, al firmelor de catering şi al companiilor care operează cantine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO