ZF 24

Bugetul 2016 nu va include cheltuieli de la buget dacă se pot face cu fonduri europene

Bugetul 2016 nu va include cheltuieli de la buget dacă...

Autor: Raluca Ghinea

07.07.2015, 17:41 328

"Bugetul anului 2016 va avea o regulă foarte clară, strictă: nu va exista niciun fel de cheltuia din bugetul de stat care poate fi făcută pe bani europeni. Obligaţia fiecărui minister în parte va fi aceea ca orice activitate care este eligibilă pe fonduri europene s-o treacă în această categorie pentru a degreva bugetul de stat. Asta este o regulă de la care nu vreau să fac niciun fel de rabat", a afirmat marţi Teodorovici, după o întâlnire cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu.

El a arătat că sunt foarte multe activităţi în economie care au fost finanţate de la bugetul de stat în ultimii ani şi că acest lucru trebuie să înceteze.

"Sunt bani europeni alocaţi pentru aceste activităţi şi în acest fel degrevăm bugetul de stat, sunt sute de milioane de euro care pot fi folosite din bani europeni. Dacă facem această abordare încă de la începutul noului ciclul financiar, România are această şansă, pe de o parte să aibă absorbţie de 100%, pe de altă parte banii din constribuţia iniţială să-i folosim în zone unde este nevoie şi să nu revenim asupra unor măsuri luate prin Codul Fiscal", a mai spus Teodorovici.

Reprezentantul Guvernului a punctat că în Ministerul de Finanţe se va înfiinţa un departament care va avea două activităţi principale, de identificare a cheltuielilor care pot fi tăiate fără să a afecta "bunul mers al economiei" şi a unui mod mult mai eficient de a cheltui banul public.

"Sunt două funcţii moderne, Italia a făcut o astfel de strucutră şi a economisit 20 miliarde euro din bugetul propriu. Sper ca ordonanţa să fie adoptată săptămâna viitoare în Guvern", a mai spus ministrul de resort.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO