ZF 24

Bugetul pentru chiria expaţilor porneşte de la 400-600 euro/lună în IT până la 8.000 euro/lună în diplomaţie

Bugetul pentru chiria expaţilor porneşte de la 400-600...

Autor: Roxana Rosu

16.11.2016, 09:07 790

Cererea de apartamente noi premium, situate în zone bune, mobilate şi echipate, a crescut în primele zece luni cu aproximativ 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, mare parte din chiriaşi fiind expaţi, bugetul acestora variind de la 400-600 euro/lună pentru cei din IT la 3000-4000 euro/lună la diplomaţi.

În ultimul an, cele mai căutate au fost apartamentele noi cu 3 si 4 camere, complet mobilate şi utilate. Această majorare a numărului de cetăţeni străini care închiriază în România se datorează faptului că s-a mărit numărul companiilor din IT&C, outsourcing şi BPA care au bugete de închiriere pentru angajaţii lor străini, potrivit unei analize realizată de Nordis.

IT-iiştii, angajaţii din domeniul telecom şi ai şcolilor private aduc însă în premieră un nou segment al cererii în piaţa închirierilor de locuinţe premium, cel de co-living, lansat în ţările din Vest pentru tineri: un apartament este împărţit de doi, trei sau patru chiriaşi din aceeaşi firmă. Condiţia este să aibă fiecare baie proprie, living sau zonă de dining amenajată şi apartamentul să fie complet mobilat şi utilat.

„În ultimii ani, bugetele alocate închirierii unei locuinţe de către expaţi sau diplomaţi s-au diversificat foarte mult, pornind de la 400-600 euro/lună pentru industria IT şi până la 3.000-4.000 euro/lună pentru poziţii de top-management din multinaţionale şi chiar până la 8.000 de euro/lună pentru diplomaţi.

Pe lângă diversitate, volumul cererii a crescut de asemenea relativ constant, fără a egala însă oferta, care a crescut în paralel, prin livrarea de locuinţe noi, mediu plus şi premium, în 2016. Ne aşteptăm la menţinerea acestui trend crescător pentru sfârşitul lui 2016 şi începutul lui 2017”,afirmă Irina Poştoacă, Manager Departament Expaţi – Nordis.

Practic, acelaşi apartament de trei camere premium, din zonele Şoseaua Nordului, Băneasa, Dorobanţi, Floreasca sau Unirii poate fi închiriat către un singur diplomat, cu 2.000-3.000 euro/lună, către un angajat străin dintr-o companie de energie sau către 2-4 angajaţi străini tineri din IT&C sau educaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO