ZF 24

Bulgaria are un nou prim minstru: Kiril Petkov, antreprenorul instruit la Harvard, va conduce o coaliţie de guvernământ pentru următorii patru ani

Bulgaria are un nou prim minstru: Kiril Petkov,...

Autor: Andrei Şerbănescu

14.12.2021, 13:16 188

Parlamentarii bulgari l-au votat luni pe Kiril Petkov, un antreprenor educat la Harvard, ca prim-ministru şi au aprobat componenţa guvernului său de coaliţie, punând capăt lunilor de impas politic din cel mai sărac stat al Uniunii Europene, relatează Reuters.

El va conduce o coaliţie de guvernământ fără precedent cu socialiştii de stânga, partidul anti-establishment ITN şi Bulgaria Democrată de centru-dreapta, unite sub motto-ul „toleranţă zero faţă de corupţie”, pentru un mandat de patru ani.

„Voi insista ca imoralitatea de la cel mai de jos la cel mai înalt nivel să fie demascată”, a spus Petkov camerei înainte de alegerea sa, făcând un apel la toţi parlamentarii să susţină schimbările legale necesare pentru revizuirea sistemului judiciar.

Noul guvern preia conducerea după opt luni de impas politic şi două administraţii interimare, după ce furia împotriva corupţiei la nivel înalt a pus capăt guvernării de un deceniu al fostului premier de centru-dreapta Boyko Borissov.

Purtând o mască neagră, Petkov a strâns mâna celor mai apropiaţi aliaţi ai săi, în timp ce a primit ovaţie în picioare din partea parlamentarilor coaliţiei de guvernământ la alegerea sa.

Petkov va naviga într-o alianţă cu patru partide a duşmanilor politici ai lui Borissov, cu jurământul de a curăţa viaţa publică, de a accelera creşterea la peste 5% pe an şi de a ajunge mai repede din urmă cu colegii occidentali mai bogaţi.

Cabinetul său va trebui să conducă Bulgaria prin provocări, de la costurile ridicate ale energiei şi ratele scăzute de vaccinare COVID până la pregătirea economiei pentru intrarea în zona euro în 2024.

„Prima mea sarcină va fi să ţin la distanţă costurile energiei electrice pentru consumatori şi să măresc nivelul vaccinărilor cel puţin la nivelul mediu din UE”, a spus Petkov reporterilor.

Până acum, gospodăriile au fost protejate de o creştere a preţurilor globale la energie din cauza preţurilor reglementate. Cu toate acestea, preţurile vor creşte de la 1 ianuarie.

Petkov a spus că intenţionează să menţină adoptarea voluntară a vaccinului împotriva coronavirusului, dar va lansa o campanie de informare pentru a-i convinge pe bulgarii sceptici să se imunizeze. Doar 26% dintre adulţi sunt complet vaccinaţi, comparativ cu o medie de 70% în UE.

El s-a angajat să aprofundeze integrarea Bulgariei în alianţa UE şi NATO şi să intensifice discuţiile cu vecina Macedonia de Nord pentru a rezolva o dispută istorică care a determinat Sofia să blocheze începerea discuţiilor de aderare la UE cu Skopie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO