ZF 24

Bunele maniere în era tehnologiei

Bunele maniere în era tehnologiei

Autor: GQ.ro

31.10.2014, 10:46 415

Când au elaborat codul bunelor maniere, predecesorii noştri au luat în calcul aproape toate circumstanţele sociale ale vremii respective. Totuşi, e evident că aceştia nu aveau cum să anticipeze apariţia telefoanelor mobile, a Internetului sau a avioanelor.  Astfel, deşi ştim că întotdeauna trebuie să îi deschidem partenerei uşa de la trăsură, încă avem dubii dacă e în regulă sau nu să ne verificăm telefonul mobil când o scoatem la cină. Aşadar, iată câteva dintre regulile de conduită adaptate la societatea modernă. Unele dintre ele nici măcar nu ar trebui consemnate, având în vedere că sunt dictate de un bun simţ elementar, însă cei care le respectă sunt din ce în ce mai puţini, astfel că o scurtă trecere în revistă nu strică.

1. Telefonul mobil

Atunci când eşti la un restaurant sau într-un bar, indiferent că vorbim de o întâlnire de afaceri, o ieşire cu prietenii sau de o cină cu iubita, ar trebui să foloseşti telefonul cât mai puţin posibil, de preferat doar pentru urgenţe (nu, "Salut, Andrei, cât mai e scorul la meci?" nu e o urgenţă). Nu trimite mesaje pe sub masă, nu îţi verifica într-una e-mailul şi, pentru numele a tot ce e sfânt, nu te juca. Par reguli de bun simţ, însă gândeşte-te când a fost ultima oară când ai ieşit în oraş fără să le încalci... Aşa ne gândeam şi noi.

2. E-mail

În legătură cu trimiterea de e-mailuri, regulile de politeţe sunt cât se poate de simple: evită folosirea funcţiei BCC şi nu scrie de parcă ai urla.

Mai multe detalii pe www.gq.ro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO