ZF 24

Bursa a intrat în amorţeală după propunerile de dividende

Bursa a intrat în amorţeală după propunerile de...

Autor: Stefan Musgociu

01.04.2014, 00:03 665

Bursa a consemnat ieri o scădere nesemnificativă, de 0,14%, preţurile acţiunilor stabilizându-se după ce investitorii au inclus în mare parte în preţuri propunerile de dividende venite din partea companiilor de pe bursă.

Investitorii vor urmări în continuare ştirile de pe plan extern legate de Rusia şi aşteaptă să vadă cum au evoluat afacerile şi rezultatele companiilor de pe bursă în primul trimestru. Primele rezultate vor fi publicate peste circa o lună.

Lichiditatea pieţei a fost susţinută ieri de mai multe tranzacţii nego­ciate cu acţiunile Fon­dului Proprietatea (FP) şi BRD (BRD), SIF Oltenia şi Romgaz.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,12%, iar titlu­rile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,24% sub şedinţa anterioară.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon­dului Proprietatea, a avan­sat cu 0,25%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 41,5 milioane lei (9,3 milioane euro), cu 66% peste rulajul de vineri, de 25,2 milioane lei (5,6 milioane euro). Aproape trei sferturi din lichiditate a provenit din tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (22,3 milioane lei, din care un deal de 1,9 milioane lei) şi cu titluri BRD (7,9 milioane lei, inclusiv două transferuri negociate de 4,6 milioane lei).

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea
WikiZF: Profilul companiei BRD

Operaţiuni de peste 1 milion de lei au mai consemnat pe piaţa principală acţiunile Băncii Transilvania (1,4 mi­lioane de lei), SIF Muntenia (1,2 mi­lioane de lei), Romgaz (1,1 milioane lei) şi SIF Oltenia (cu puţin peste 1 milion de lei).

Cu titlurile SIF Oltenia şi Romgaz au fost realizate şi deal-uri, de 1,4 mil. lei şi, respectiv, de 660.000 de lei.

Titlurile Alumil Rom Industry (ALU) au marcat a treia şedinţă consecutivă de creştere cu aproape 15%, limita maximă admisă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB, şi au ajuns la preţul de 1,351 lei.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia
WikiZF: Profilul companiei Romgaz


În ultimele trei şedinţe, cotaţia acestor titluri a urcat cumulat cu aproape 52%, evo­luţia fiind determinată de propunerea distri­buirii de dividende pentru prima dată în ultimii patru ani.

Suma totală pe care compania vrea să o distribuie este de 20 milioane lei (4,4 milioane euro) din profiturile din anii anteriori. Raportat la preţul anterior propunerii de dividend, randamentul dividendului brut era de 72%, însă după creşterea accelerată din ultimele trei şedinţe, randamentul a scăzut la 47,4%.

Investitorii au transferat luni acţiuni Alumil de 631.000 de lei, cu mult peste rulajele din precedentele două zile, de 18.000 şi, respectiv, 6.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra erau în creştere nesemnificativă, iar piaţa de la Paris avansa cu 0,7%. Bursele din Europa Centrală şi de Est au crescut cu până la 1,1%. Principalii indici ai bursei din Rusia, Micex şi RTS, au urcat cu aproape 1,9% şi, respectiv, cu 3,1%, iar piaţa din Ucraina a crescut cu 2,7%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO