ZF 24

Bursa de la Bucureşti a deschis în scădere, cu 1,7%, după declinul puternic de luni, de peste 6%

Bursa de la Bucureşti a deschis în scădere, cu 1,7%, după declinul puternic de luni, de peste 6%

Autor: Marius Oncu

25.08.2015, 10:18 536

Indicii BET şi BET Plus, de referinţă pentru bursa locală, se aflau în scădere cu 1,7% după primele tranzacţii ale zilei. Indicele BET include cele mai lichide zece acţiuni, iar BET Plus cele mai lichide 34 de titluri din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Cei doi indici au închis luni în scădere cu 6,3%, cel mai puternic declin din ultimii patru ani, după o şedinţă cu lichiditate de aproape trei ori mai mare decât într-o zi obişnuită. O scădere mai puternică decât cea de luni a fost consemnată de indicele BET cel mai recent în august 2011, când a închis în scădere cu 8,4%, afectat de decizia S&P de a retrograda ratingul SUA.

Acţiunile companiilor mari cotate la Bucureşti au continuat scăderile marţi, cu un minus de 3,5% pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP) şi de 3,4% în cazul Electrica (EL). În scădere se aflau după primele tranzacţii şi acţiunile Transgaz (TGN) şi BRD - Societe Generale (BRD), cu 2,9%, precum şi Banca Transilvania (TLV), cu 2,8%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), aflate printre titlurile cu cele mai mari scăderi luni, au coborât şi marţi, dar cu numai 1,2%.

În şedinţa de luni, OMV Petrom a consemnat cea mai mare scădere dintre cele zece companii care compun BET, cu 8,65%. În declin semnificativ au închis şi titlurile Fondul Proprietatea, cu 6,7%, Banca Transilvania, cu 6,5%, şi Romgaz (SNG), cu 6,85%. Cotaţia BRD - Societe Generale a coborât cu 4,6%.

Titlurile Fondul Proprietatea au înregistrat în cursul şedinţei de luni un declin de până la 10,8%, atins la scurt timp după ora 15:00, în timp ce cotaţia OMV Petrom a coborât cu până la 9,7%.

Scăderea puternică a bursei de la Bucureşti a atras luni un număr ridicat de vizitatori pe website-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), acesta operând cu dificultate şi chiar devenind indisponibil în jurul orei 15:00, când principalii indici ai pieţei au consemnat declinul maxim. Site-ul a redevenit operaţional pe finalul şedinţei de tranzacţionare.

Bursele din Europa au deschis marţi în creştere, revenind după evoluţia slabă de luni, în timp ce contractele futures pentru principalii indici ai pieţei americane se află în teritoriu pozitiv. Bursa de la Londra a deschis în urcare cu 1,6%, cea din Germania cu 1,8%, iar cea din Franţa cu 2,2%.

În Europa, principalele acţiuni au închis luni cu cea mai puternică scădere începând din 2008, din cauza temerilor că economia Chinei încetineşte mai puternic decât se anticipa anterior. Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 5,3%, cel mai mare declin începând din decembrie 2008.

AFACERI DE LA ZERO