ZF 24

Bursa de la Bucuresti va da drumul la tranzactii doar la sfarsitul sedintei

Bursa de la Bucuresti da drumul la tranzactii la sfarsitul sedintei
10.10.2008, 10:43 25

Bursa a luat decizia de a prelungi starea de predeschidere a sedintei de astazi pana la sfarsitul zilei, urmand ca sa se realizeze tranzactii doar la inchiderea sedintei pe baza ordinelor existente in acel moment in piata.

“S-a apelat la aceasta solutie pentru a se evita situatia din sedinta de miercuri, cand majoritatea actiunilor au ramas fara BID (ordine de cumparare – n.red.) iar piata s-a inchis. In momentul acesta toata lumea poate introduce sau retrage ordine si-si poate face calcule in functie de ordinele existente. Mi se pare mai buna solutia asta decat suspendarea tranzactionarii”, a declarat Rares Nilas, directorul BT Securities si membru in Consiliul Bursei.

La ora 10:00, cand trebuia sa se inceapa tranzactionarea, ordinele de cumparare erau aproape inexistente, ceea ce ar fi putut duce repede la blocarea pietei, cum s-a intamplat in sedinta de miercuri. Intre timp, insa, piata s-a mai echilibrat, numarul ordinelor de cumparare incepand sa creasca, majoritatea fiind insa puse la pretul cel mai mic posibil.

Potrivit datelor disponibile la ora 10:30, pe SIF Oltenia (SIF5), de exemplu, se inregistrau ordine de vanzare pentru 2,26 milioane de actiuni si ordine de cumparare pentru 485.000 de actiuni, majoritatea la pretul de 0,8 lei, in scadere cu 15% fata de sedinta precedenta.

Pe majoritatea actiunilor lichide situatia era asemanatoare, insa numarul de ordine de cumparare era in crestere, cele mai multe fiind la preturi cu 15% sub nivelul de ieri.

Pietele europene au deschis ziua cu cele mai mari scaderi din ultimii ani, indicii FTSE 100 din Marea Britanie, DAX din Germania si CAC 40 din Franta, inregistrand la 10:30 scaderi de aproape 10%, in urma unui val de vanzari fara precedent.

Pe piata americana, indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut ieri 7%, coborand la 8.500 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO