ZF 24

Bursa în ianuarie 2020. Investitorii care au mizat pe SIF-uri şi FP au un câştig de 8% în prima lună a anului. La polul opus, companiile din energie sunt pe minus

Finanţe personale

Bursa în ianuarie 2020. Investitorii care au mizat pe...

Autor: Liviu Popescu

04.02.2020, 18:30 197

♦ Iarna foarte blândă s-ar putea reflecta în profitabilitatea producătorului şi furnizorului de gaze naturale Romagz ♦ Ieftinirea barilului de petrol deja se observă în cotaţia Petrom ♦ Transgaz estimează un profit mai mic cu 65% pe fondul expirării unui contract cu Gazprom ♦ Început de an greu pentru companiile din energie, dar profitabil pentru SIF-uri.

 

Investitorii care au mizat la începutul anului pe acţiuni ale SIF-urilor au un randament de 8% în prima lună din 2020, aceştia fiind cei mai câştigaţi din rândul in­vesti­torilor de la Bursa româ­neas­că, arată datele agregate de ZF.

La polul opus se poziţionează investitorii care au mizat pe companii din energie, precum Romgaz, Transgaz, Petrom şi care sunt pe minus în contextul unor factori negativi care ar putea fi reflectaţi în profitabilitatea acestor companii.

Astfel indicele BET-FI, cel care reflectă evoluţia acţiunilor SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea, are cel mai ridicat ritm de creştere din rândul celor opt indici bursieri de la Bucureşti întrucât investitorii se aşteaptă ca eliminarea pragului de 5% dintr-o SIF, din iulie 2020, să îmbunătăţească lichiditatea şi să aducă noi clase de acţionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO