Transelectrica (simbol bursier TEL), compania naţională de transport de energie electrică, a raportat în primele nouă luni din 2024 venituri operaţionale de 1,74 miliarde lei, în creştere cu 16%, ca urmare a majorării încasărilor din tariful reglementat, şi un rezultat net din 410 milioane lei pe segmentul de activitate cu profit permis, dublu fată de rezultatul din perioada similară din 2023, potrivit raportului financiar publicat joi la BVB.
Cheltuielile operaţionale (inclusiv amortizarea) au înregistrat o creştere de 12%, la 1,3 miliarde lei, influenţate în principal de creşterea cheltuielilor privind operarea sistemului, a cheltuielilor cu personalul precum şi a altor cheltuieli.
EBIDTA s-a majorat cu 44%, la 695 milioane lei.
Segmentul activităţilor zero-profit a înregistrat un rezultat pozitiv la 9L 2024 în sumă de 8 mil lei, comparativ cu rezultatul negativ realizat la 9L 2023. Veniturile activităţii zero profit au înregistrat o creşterea determinată în principal de majorarea veniturilor pe piaţa de echilibrare (Ă2.481 mil lei) datorită preţurilor înregistrate la nivelul pieţei de echilibrare, concomitent cu aprecierea veniturilor din servicii de sistem tehnologice (Ă140 mil lei), la tariful aprobat de ANRE, comparativ cu aceeşi perioadă a anului precedent, în contextul creşterii cantităţii cu 2,3%. Veniturile/Cheltuielile privind piaţa de echilibrare au fost de peste 2 ori mai mari în 9L 2024 faţă de 9L 2023.
Compania a raportat la 9 luni cheltuieli pentru investiţii de 456,46 mil lei, cu 55% mai mari faţă de perioada similară de anul trecut.
Consumul intern net a crescut în acelaşi interval cu 3%, iar productia netă de energie a scăzut cu 7%.
Transelectrica are 3 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 58,7% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului.
Acţiunile TEL înregistrează o creştere de 39% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 136 mil. lei, arată datele BVB.