ZF 24

Bursele externe sunt pe val şi au atins noi maxime istorice. Când va intra în joc şi bursa de la Bucureşti?

Bursele externe sunt pe val şi au atins noi maxime...

Autor: Adrian Cojocar

23.10.2013, 20:14 1121

Cele mai importante burse inter­na­ţionale, cea din SUA şi cea din Germania, au atins marţi noi maxime istorice după mai multe săptămâni în care au marcat creşteri importante, evoluţie contrară celei de pe bursa din Bucureşti, care a stagnat sau a înregistrat corecţii uşoare în ultima perioadă.

Cel mai important indice al bursei americane, S&P 500, a atins marţi un nivel record de 1.755 de puncte, ducând avansul de la începutul anului la 23%.

În aceeaşi zi indicele german DAX s-a apropiat pe parcursul zilei de pragul de 9.000 de puncte, respectiv o creştere de 18% faţă de finele anului trecut şi a atins un nou nivel istoric. Indicele Stoxx 600, care urmăreşte cele mai importante 600 de companii europene, a atins de curând un maxim al ultimilor cinci ani, respectiv cel mai ridicat nivel din iunie 2008. Evoluţiile au fost susţinute de deblocarea situaţiei din SUA privind limita de îndatorare, precum şi de indicatorii buni care au venit în ultima perioadă din economia zonei euro.

De cealaltă parte, bursa românească a înregistrat în ultimele patru şedinţe corecţii, care au cumulat 1,8% pe indicele BET şi marchează de la începutul anului un avans de 15%. Ieri indicii bursei de la Bucureşti consemnau variaţii nesemnificative atât în plus, cât şi în minus. În prezent indicele BET se situează cu 45% sub maximele atinse în vara anului 2007.

Deconectarea bursei de la Bucureşti de evoluţia generală a pieţelor externe este pusă de brokeri pe seama lichidităţilor care sunt dirijate de investitori spre oferta Romgaz, însă aceştia se aşteaptă ca pe măsură ce oferta se va îndepărta bursa să-şi reia creşterile.

„Au fost mai multe evenimente impor­tante care au aprins interesul investitorilor pentru bursa americană. Unul dintre ele este faptul că s-a rezolvat conflictul dintre democraţi şi republicani privind finanţarea guvernului şi ridicarea plafonului de îndatorare al SUA. Apoi numirea lui Janet Yellen la şefia Fed a liniştit oarecum pieţele, ea fiind o adeptă conştiincioasă a politicii anterioare a Fed de relaxare fiscală şi a lăsat să se înţeleagă că va interveni riguros dacă lu­crurile nu vor urma o pantă favorabilă. Evo­luţia bursei ame­ricane este oarecum confirmată şi de rezul­tatele în creştere ale companiilor ame-ricane. Când mă uit la evaluările Google, Apple sau ale com­paniilor financiare valorile nu sunt exa­gerate, adică nu pare că ar fi o bulă şi ar mai fi loc de creştere“, spune Adrian Mănăilă, proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galaţi.

Potrivit lui Mănăilă, bursa de la Bucureşti ar avea perspective de creştere pentru că sunt companii lichide cu evaluări reduse şi care ar merita să participe la valul de creşteri, însă consideră că investitorii instituţionali lipsesc deocamdată de pe piaţă şi investitorii locali care au bani puţini vând masiv pentru a subscrie la oferta Romgaz.

„Dacă bursa de la Bucureşti a rămas în urmă faţă de celelalte burse, normal ar fi să avem o evoluţie bună în continuare şi să ne înscriem în trendul acesta general. Acţiuni ca Petrom, Transgaz şi cele bancare ar avea perspective bune de creştere şi sunt şi alte companii mai mici care ar putea fi inte-resante“, spune Mănăilă.
De aceeaşi părere este şi Mihai Mure-şian, directorul de tranzacţionare al In­ter­capital Invest, care se aşteaptă la o re­venire a interesului după oferta Romgaz şi în special în primele luni ale anului viitor când vor începe discuţiile privind dividendele ce urmează să fie acordate de companii.

„Cu siguranţă că bursa de la Bucureşti nu participă la creşterile externe din cauza ofertei Romgaz, investitorii fiind în expectativă sau dirijându-şi banii spre această ofertă. Cred că odată ce se va termina cu Romgaz piaţa locală va reintra în ritmul normal de corelare cu pieţele internaţionale. În primele luni ale anului viitor mă aştept să fie o situaţie asemănătoare cu anii precedenţi pentru că atunci se regândesc portofoliile, se fac jocurile pentru dividende şi aceste evenimente au automat un impact asupra percepţiei inves­titorilor şi asupra deciziilor pe care aceştia le iau în piaţă“, spune Mureşian.

În ultima perioadă bursa americană a crescut şi pe date economice mai slabe, în condiţiile în care investitorii mizează că semnalele de slăbiciune vor determina Fed să menţină cel puţin până în luna martie programul de achiziţii de obligaţiuni la 85 miliarde de dolari pe lună, program care ar contracara efectul economic al crizei politice care a blocat parţial activitatea guvernului în perioada 1-16 octombrie.

De cealaltă parte, indicele Euro Stoxx 50, al celor mai importante 50 de companii de pe plan european, a marcat o creştere de circa 20% de la finele lunii iunie, în contextul în care bursele europene nu au participat la creş­terile importante înregistrate de bursa ame­ricană la începutul anului şi acum încep să re­cu­pereze decalajul pierdut, spun brokerii locali.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO