ZF 24

Business Magazin - Coşmarul malthusian: alimente sau combustibil. Care e prioritatea?

Business Magazin - Coşmarul malthusian: alimente sau combustibil. Care e prioritatea?

Autor: Razvan Muresan

31.10.2012, 17:58 409

Înainte de era combustibililor fosili, alimentele reprezentau sursa de energie atât pentru oameni, cât şi pentru animale, iar acestea din urmă asigurau, alături de vânt, principala modalitate de transport. Disponibilitatea alimentelor limita numărul de oameni care puteau fi hrăniţi, iar coşmarul malthusian al ajungerii la limita sustenabilităţii nu era niciodată prea departe. Combustibilii fosili au decuplat alimentele de energie, iar populaţia a explodat. Acum, prin intermediul biocombustibililor, alimentele devin din nou o sursă de energie.

Potrivit organizaţiei Global Renewable Fuels Alliance, sectorul biocombustibilor a generat afaceri de 374 miliarde de dolari în 2010. Între 2000 şi 2010, producţia mondială de biodiesel a crescut de 22 de ori, iar cea de bioetanols-a triplat.

Organizaţia estimează că până în 2020 bioetanolul va înregistra un avans de 74%, până la 525 miliarde de dolari, iar afacerile cu biodiesel se vor dubla la 154 miliarde de dolari. Piaţa ar urma să ajungă, astfel, la 680 de miliarde de dolari în 2020. O creştere precum cea înregistrată de biocombustibili nu ar fi fost posibilă fără ajutorul statelor.

Citiţi articolul integral despre efectele creşterii populaţiei în Business Magazin.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO