ZF 24

„Ca acţionar, aş vrea să văd în primul rând tranzacţii mai mari pe bursă şi abia apoi profit mai mare la BVB“

„Ca acţionar, aş vrea să văd în primul rând...

Autor: Andrei Chirileasa

21.03.2014, 00:08 798

Dividendele propuse de Bursa de Valori Bu­cureşti acţionarilor din pro­fitul pe anul trecut sunt cu 5% mai mari decât cele pe 2012, în condiţiile în care BVB şi-a majorat câştigurile datorită tranzacţiilor mari din ultimul trimestru al lui 2013, respectiv oferta Romgaz, oferta de răscumpărare de la FP şi plasa­mentele derulate la Petrom şi Transgaz.

Totuşi, profitul net pentru anul trecut, de 9,48 mil. lei, este cu doar 5,3% mai mare decât cel din 2012, an când pe bursă nu au avut loc listări sau tranzacţii semnificative. În februarie, BVB ra­portase un profit preliminar de aproape 10 mil. lei, la o cifră de afaceri de 24,3 mil. lei, cu 40% mai mari decât în 2012. Peste 40% din afaceri şi profit au fost realizate în ultimul trimestru al anului.

Acţionarii BVB spun că rezultatele de anul trecut şi dividendele propuse nu indică încă o îmbunătăţire semnificativă a activităţii bursei locale ca urmare a schimbărilor din conducere.

„Ţinând cont că au fost două oferte publice mari pe care le-a făcut statul, nu cred că rezultatele sunt foarte conclu­dente. Am fost un susţinător al numirii lui Sobolewski, dar deocamdată nu văd rezultatele domniei lui. Ca acţionar, nu mă interesează deocamdată creşterea profitului, ci m-ar interesa să văd un anga­jament clar şi concret pentru creş­te­rea lichidităţii zilnice de la 6-7 mi­lioane de euro pe zi la 20-25 de milioane de euro pe zi, în doi ani“, a declarat Adrian Mănăilă, proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galaţi şi unul dintre acţionarii vechi ai BVB.

Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB începând din august 2013, a iniţiat o serie de proiecte pentru dezvoltarea şi ali­nierea pieţei de capital locale la prac­ticile internaţionale şi pentru înlă­turarea barie­relor care frânează accesul investi­to­rilor la piaţă, având ca scop promo­va­rea BVB în categoria pieţelor emer­gente. Până acum însă rezultatele nu s-au văzut şi în creşterea tranzacţiilor de pe bursă.

Acţiunile BVB sunt un pariu nu atât pe creşterea preţurilor acţiunilor de pe bursă, cât pe creşterea tranzacţiilor de pe bursă, deoarece cea mai mare parte a ve­ni­turilor bursei provine din comi­sioa­nele de tranzacţionare. Cu cât tran­zacţiile sunt mai mari, cu atât veniturile BVB sunt mai mari, indi­ferent dacă preţurile ac­ţiunilor cotate pe bursă cresc sau scad.

Anul trecut, tranzacţiile medii zilnice pe bursă au depăşit pragul de 10 mil. euro, pentru prima dată după 2007, datorită câtorva tranzacţii mari care au ridicat media. Asta a determinat o evoluţie bună a acţiunilor BVB, care au închis anul cu o creştere de 62,5%. De la începutul lui 2014, media zilnică a scăzut la 8,5 mil. euro, dar au fost zile în care tranzacţiile abia au ajuns la 3 mil. euro. Astfel, de la începutul anului, acţiunile BVB au scăzut cu 15,5%, pe măsură ce unii acţionari şi-au redus participaţiile.

„iFond Financial România şi-a redus expunerea pe BVB în 2014, de la 13,88% la final de decembrie la 5,66% la final de februarie 2014. Anul trecut acţiunea BVB a avut o variaţie de preţ de 63%. Randamentul din dividende este şi a fost unul mediu raportat la ran­da­mentul din dividende corespun­zător altor companii mari listate pe BVB. Perspectivele BVB ca emitent depind în mod evident de perspectivele de dezvoltare ale pieţei de capital din România“, a comentat Andreea Gheorghe, directorul general al Inter­capital Investment Management.

Dividendul brut pe acţiune propus acţionarilor este de 1,1777 lei şi reprezintă 4,3% din preţul de ieri al acţiunilor, de 27,35 lei. Raportat la preţul de închidere din 2013, randa­men­tul este de 3,6%, adică apropiat de dobânda bancară pe un an.

Acţiunile BVB s-au listat în iunie 2010, iar de la listare au o creştere de 12%, sub cea a indicelui BET, de 34% (în aceeaşi perioadă).

Capitalizarea BVB este de 210 milioane de lei (46,6 milioane de euro), de 22 de ori mai mare decât profitul pe 2012.

Cei mai mari acţionari ai BVB sunt SIF-urile (SIF Moldova şi SIF Oltenia au câte 5% din BVB), fondurile Franklin Templeton, fondurile BCR-Erste, fondul de pensii ING, dar şi câte­va persoane fizice, care au participaţii sem­nificative.

Niciun acţionar nu poate de­ţine mai mult de 5% din acţiuni, ceea ce face ca acţionariatul să fie fărâmiţat, iar deci­ziile strategice greu de luat în AGA.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO