ZF 24

Călătorii din Gara de Nord pot comanda taxiuri prin dispozitive touchscreen

Autor: Aurelia Alexa

16.11.2013, 18:02 628

Cele patru dispozitive touchscreen sunt amplasate la intrarea/ieşirea din Gara de Nord, în zona coloanelor, unde funcţionează şi zona de îmbarcare/debarcare a călătorilor, aceasta fiind supravegheată video şi delimitată prin două bariere automate, care vor permite doar accesul taxiurilor autorizate.

Directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, George Micu, a declarat, la inaugurarea Staţiei Oficiale de Taxi, că această măsură a fost luată pentru a creşte siguranţa celor care ajung în zona Gării de Nord că pot să comande un taxi sigur, autorizat, fără să mai aibă probleme de genul celor generate de taximetriştii pirat.

El a precizat că pentru acest proiect a fost organizată o licitaţie publică, iar compania desemnată câştigătoare a amplasat cele patru monitoare de pe care pot fi comandate taxiurile.

"Acest serviciu nu costă nimic în plus şi dă posibilitatea călătorilor să aibă cele mai bune preţuri, putând să îşi aleagă de pe ecran compania pe care o doresc. Deocamdată sunt doar două companii, în curând vor fi trei. Toate celelalte companii care vor dori să acceseze acest serviciu sunt libere să o facă, pentru că se va asigura un acces liber pentru toată lumea", a mai spus George Micu.

Întrebat de ce a fost desemnată câştigătoare o companie de taxi, directorul CFR SA a spus că nu a existat o restricţie în acest sens, condiţia impusă fiind doar să fie o companie care să asigure acces sigur în zonă, controlat, astfel încât să nu mai existe probleme cu taximetriştii pirat.

"În toată gara sunt puse bannere pentru a dirija călătorii spre această zonă. Mai avem o problemă cu ieşirile laterale, unde s-au pus deja indicatoare, dar acolo nu sunt staţii autorizate de taxi", a mai spus Micu.

El a precizat că pasagerii vor fi anunţaţi periodic prin mesaje audio, dar şi prin afişaj de unde pot comanda taxiuri autorizate şi se va colabora cu Poliţia Rutieră, astfel încât să li se interzică taximetriştilor pirat staţionarea pe trotuarele şi în zona trecerilor de pietoni de lângă ieşirile laterale din Gara de Nord.

George Micu a mai spus că acest proiect nu a costat nimic compania CFR , deoarece staţia din faţa gării a fost închiriată firmei câştigătoare a licitaţiei, Meridian Taxi SRL.

Directorul executiv al companiei Meridian Taxi, Lucian Marin, a declarat că nu au existat alţi participanţi la licitaţie, din cauza investiţiilor foarte mari pe care le presupune acest proiect, respectiv aproximativ 50.000 de euro anual.

El a mai spus că pentru închirierea spaţiului din faţa Gării de Nord, compania pe care o reprezintă plăteşte preţul de pornire al licitaţiei, adică 1.500 de lei pe lună, plus costurile de publicitate de pe indicatoarele informatice.

Lucian Marin a adăugat că nu îşi face speranţe privind recuperarea investiţiei prin participarea altor operatori de taxi în acest proiect, pentru că este posibil ca aceştia să nu dorească să opereze acest serviciu în zona Gării de Nord.

"Împreună cu celelalte două companii acoperim aproximativ 40 la sută din piaţă şi suntem convinşi că vom acoperi tot necesarul de călători pe care îl va furniza Gara de Nord", a mai spus Lucian Marin.

El a adăugat că prin acest proiect nu se aşteaptă la recuperarea investiţiei, dar crede că firma va câştiga în acest fel din punct de vedere al imaginii.

Lucian Marin a mai spus că nu a fost făcută o statistică privind numărul de călători care ar putea apela zilnic la serviciile de taxi din zona Gării de Nord, dar din cei 10.000 de călători înregistraţi zilnic, până acum 300-400 apelau la serviciile taximetriştilor pirat.

"Credem că de acum am putea înregistra 2.000-3.000 de comenzi pe zi. Oamenii trebuie să înţeleagă că este o staţie autorizată, fără tarif suplimentar şi fără să existe pericolul ca ei să fie refuzaţi", a precizat Marin.

Numele firmelor de taxi autorizate pentru preluarea clienţilor şi tariful practicat de acestea sunt afişate pe dispozitivele cu touchscreen.

Compania CFR SA anunţa, în august, că Meridian Taxi a câştigat licitaţia pentru închirierea spaţiului de la intrarea în Gara de Nord cu destinaţia parcare taxi - îmbarcare/debarcare călători, dreptul de folosinţă a terenului în suprafaţă de 300 de metri pătraţi din zona de la coloane fiind atribuit la preţul de cinci lei pe metru pătrat pe lună, fără TVA.

Gara de Nord este administrată de Compania Naţională de Căi Ferate CFR, care se ocupă de întreaga infrastructura feroviară a ţării.

Compania Meridian Taxi deţine un parc auto cu peste 1.500 de maşini şi este deţinută de Călin şi Gheorghiţă Bultoc, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO