ZF 24

Călin Rangu, director ASF: InsurTech Hub al ASF se va transforma în FinTech Hub şi va acoperi toate pieţele financiare nonbancare

Călin Rangu, director ASF:  InsurTech Hub al ASF se va...

Autor: Anelis Baciu

21.06.2019, 21:24 443

Grupul de lucru al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) dedicat susţinerii inovaţiei tehnologice în domeniul asigurărilor - InsurTech Hub- se va transforma în FinTech Hub, urmând să acopere toate pieţele financiare nonbancare, a declarat Călin Rangu, director în cadrul ASF la evenimentul „Romania Blockchain Summit”, organizat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi Asociaţia Blockchain. 

„InsurTech Hub al ASF se va transforma în FinTech Hub, urmând a acoperii toate pieţele financiare nonbancare, vom dezvolta un sandbox, un mediu de testare specific acestor noi tehnologii. BVB deja dezvoltă un proiect bazat pe blockchain şi este în discuţii cu ASF pentru acesta”, a spus Rangu.

El spune că la nivelul sistemului de asigurări ASF promovează utilizarea tehnologiei blockchain pentru smart-contract, registre distribuite, RegTech etc.

„La nivel global blockchain este propus pentru detectarea si prevenirea fraudelor, pentru managementul dosarelor de daună, asigurări  de sănătate şi reasigurări. Aceasta tehnologie se corelează  cu colectarea de date prin IoT (internet of things – n.red), de exemplu pentru daunele de locuinţe sau maritime. Dacă vorbim de smart-contracts, poliţele RCA se emit electronic, prin blockchain nu s-ar mai putea falsifica, ar fi disponibile oricărei părţi interesate, de exemplu Poliţiei pentru verificare, dealerului auto când înscrii maşina, când esti in străinătate etc., fără ca proprietarul să mai facă ceva”, a explicat Rangu.

Implementarea soluţiilor blockchain ar putea susţine şi dezvoltarea asigurărilor de risc cibernetic, susţine directorul ASF.

„Dacă înainte când se discuta de blockchain înţelegeam doar crypto-valute, în acest moment nu mai e cazul. Statisticile dovedesc ca 46% dintre  implementările posibile sunt in domeniul financiar”.

Blockchain reprezintă o tehnologie pentru dezvoltarea de sisteme mult mai eficiente şi de încredere pentru procesele de business ale companiilor, pentru o interacţiune prietenoasă cu clienţii, pentru a inova în folosul acestora.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO